tisdag 31 januari 2012

The Woodsman



Titel: The Woodsman
Genre: Drama
Land: USA
År: 2004
Regi: Nicole Kassell
I rollerna: Kevin Bacon, David Alan Grier, Kyra Sedgwick, Benjamin Bratt, Michael Shannon

Handling: Walter återvänder till sin hemstad efter att ha avtjänat ett tolvårigt fängelsestraff för att ha förgripit sig på småflickor. Han försöker påbörja ett nytt liv, men hans gamla demoner gör sig påminda och han måste ständigt bevisa för sig själv att han faktiskt har lämnat sitt gamla liv bakom sig.

Omdöme: Det första man tänker på är att ämnet är väldigt känsligt och det är svårt att göra en film som denna där huvudpersonen både är sympatisk samtidigt som man stundtals blir illa berörd av hans beteende. Man vet inte riktigt vad han ska göra. Kommer han falla in i sitt gamla mönster igen eller kan han gå vidare? Det är inte så självklart och man får inte heller allt framlagt om vad han egentligen gjorde när han för tolv år sedan åkte fast. Han säger bara att det inte är som man tror, hur man nu ska tolka det.



En sak är säker, Kevin Bacon gör en riktigt bra rollprestation och man ser på hela hans kroppsspråk att han gått in i rollen. Han tittar inte folk i ögonen, har händerna i fickorna, men så plötsligt skiner han upp när han träffar på en liten flicka som pratar med honom. Det är skrämmande att se skillnaden i hans skådespeleri, men det ger ett otroligt kraftfullt resultat. Även de övriga skåpdespelarna imponerar på mig, där bl.a. en liten flicka kallad Robin känns väldigt naturlig i en av filmens allra viktigaste och dramatiska scener.



Intressant är att filmen är regisserad av en kvinna (Nicole Kassell), vilket kan förklara att de flesta männen i filmen beskrivs som pedofiler, eller iaf potentiella sådana. Till viss del kan det kännas konstigt att han (Walter, som Kevin Bacon spelar) omges av människor som varit i kontakt med sådana. Men det är snarare så att han själv upplever det på det sättet eftersom han tänker så (i de flesta fallen). Eftersom man inte får reda på allt i många fall vet man inte vad som egentligen är sant eller inte, var gränsen går. Walter försöker ta reda på var han själv kan dra gränsen, om han kommer få ett återfall eller inte.



Filmen funkar på många plan och är helt klart sevärd, men säkerligen uppskattas det inte av alla att man tar upp ett så känsligt ämne som det är. Just att man får en känsla av att pedofiler finns överallt och att det inte behövs mycket för att någon ska gå över gränsen, det är en av filmens starkare sidor. Den inger otrygghet, samtidigt som det ger en något att tänka på. Man har aldrig tänkt på hur en sådan person måste känna sig. Visst är det fel det de gör, men det ligger mer bakom än man tror. Här får man verkligen uppleva hur han känner sig och vad han går igenom när han kommer tillbaka in i samhället.



Det är intressant att man delvis känner sympati för honom samtidigt som han plötsligt kan bete sig så illa. Främst är det tack vare Kevin Bacon som lyckas förmedla både det goda och det onda till den som tittar, och det är en stark prestation. P.g.a. den korta längden (87 min), får man inte riktigt det djup som hade behövts. Trots det finns ett flertal känslosamma scener som sätter sig och det är en högst sevärd film.

5 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.3

6 kommentarer:

  1. Kul att du gillade filmen. Jag tycker själv att den är väldigt imponerande. Den känns genuin, både känslo- och tankeväckande. Plus det att den lyckas balansera mellan fördömande och medlidande på ett bra sätt. Går det att förlåta något sådant? Eller förstå? Det är en sjukdom, en störning, och Walter själv är medveten om den men har svårt att hålla den i schack. Mästerlig rollprestation av Kevin Bacon, helt klart. Sen tycker jag inte att den känns kort, då den får med mycket på sin speltid utan att kännas jäktad eller så.

    SvaraRadera
  2. Emil: Jag såg den faktiskt för flera år sedan, men det var innan jag startade bloggen så jag tyckte den kunde komma med nu istället :)

    Ja, det är verkligen en utmärkt prestatin av Bacon, förmodligen hans livs roll.

    Det jag menade med att den kanske är för kort är att (som jag minns det) filmen inte riktigt får det djup jag hade önskat. Det hade kanske en lite längre film lyckats åstadkomma. Å andra sidan hade det också kunnat bromsa upp filmen så det hade kunnat gå åt båda hållen.

    Bra film är det hur som helst och en ännu bättre prestation av Bacon.

    SvaraRadera
  3. Kan bara hålla med om Bacons prestation, när man ser den här känns det helt osannolikt att han ens övervägde att göra Hollow Man ;) Det känns ovanligt med filmer som tar upp ett sådant här pass känsligt ämne och som lyckas göra det utan att bli varken moraliserande eller exploaterande.

    SvaraRadera
  4. Sofia: Precis, när man ser Bacon ge en sån här övertygande prestation undrar man varför han aldrig blivit Oscarsnominerad... Men så har han inte gjort så många fler prestationer på denna nivå (och inte haft särskilt många roller som gett honom chansen att göra det heller).

    SvaraRadera
  5. Den här filmen har i åratal legat på min att se lista men det har aldrig riktigt blivit av. Bacon som är en favoritskådis är nog det främsta skälet till att jag vill se filmen. Att berättelsen tar upp och behandlar ett svårt ämne gör den inte mindre intressant.

    SvaraRadera
  6. filmitch: Om du har Bacon som favorit så är detta garanterat en film du ska ta och se, snart. I mitt tycke hans främsta prestation och en bra balans i filmen som gör den både stark och klart intressant.

    SvaraRadera