onsdag 22 februari 2012

The Adventures of TintinTitel: The Adventures of Tintin / Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet
Genre: Animerat
Land: USA/Nya Zeeland
År: 2011
Regi: Steven Spielberg
Röster: Jamie Bell, Andy Serkis, Daniel Craig, Nick Frost, Simon Pegg

Handling: Tintin och hans vänner hittar en karta till ett sjunket skepp som tillhörde en förfader till Kapten Haddock, och beger sig ut på en skattjakt.

Omdöme: Visst har Steven Spielberg gjort en del riktigt bra filmer och oftast håller produktionerna hög klass. Men allt för ofta blir det för sockrigt och det tilltalar inte alls. I det här fallet var det precis vad man hade förväntat sig - en lite fånig historia och en film riktad till barn. Men det visar sig inte riktigt vara så när vi får följa Tintin (Jamie Bell), hans hund Milou (Snowy på engelska) och Kapten Haddock (Andy Serkis) på äventyr.Animeringen med hjälp av motion capture är riktigt lyckad och överträffar vad man förväntat sig. Det blir en levande animering som i det här fallet fungerar alldeles ypperligt. Till en början känns det som man borde hållit sig till mer tecknad animering, men då man bjuds på en hissnande snygg genomföring av tekniken är det inte mycket att klaga över. En delikatess filmen igenom är övergångarna som man lyckats utmärkt med. De höjer bara helheten av upplevelsen ytterligare ett snäpp.Historien rullar på ganska bra fram till halva filmen, kanske en timme in. Det är ungefär när Haddock börjar få sina hallucinationer som filmen tappar en del. Man känner då att det kanske hade räckt med bara en timme och inte en speltid som en vanlig långfilm. Med det sagt bjuds man på ett äkta äventyr som påminner en hel del om Indiana Jones, som ju Spielberg själv stod för. Och det riktas inte bara till barn utan främst till familjen, de lite äldre.En sak är säker och det är att filmen inte hade blivit så underhållande utan Kapten Haddock och hans alkoholproblem. Majoriteten av alla roliga ögonblick i filmen är pga Haddock. Sen är alla röster passande och bra, finns ingen som känns fel eller som stör. Dock känns Tintin som en liten pojke, fast det har han alltid gjort. Intressant annars att huvudantagonisten Sakharine (röst av Daniel Craig) är Spielberg själv. Snacka om att vara självgod. Lite störande är det, men samtidigt kul.Betyg:
IMDb: 7.7

2 kommentarer:

  1. Men Tintin som person är inte speciellt rolig utan sina sidekicks. Filmen var snygg men ganska tråkig och själlös ungefär som man kunnat väntat sig av en amerikansk produktion av en europeisk serie. var inte jätteförtjust men det blev inte den katastrof som jag förväntat mig.

    SvaraRadera
  2. filmitch: Du har rätt, det kunde blivit mycket sämre. Tyckte den var ganska trevlig långa stunder, men det blev lite för mycket av det goda också.

    Läste en del av serierna när jag var liten så jag hade en del fina minnen. Haddock är så klart charmigast ;)

    SvaraRadera