måndag 20 februari 2012

Agnes of GodTitel: Agnes of God / Agnes av Gud
Genre: Drama/Mysterium
Land: USA
År: 1985
Regi: Norman Jewison
I rollerna: Jane Fonda, Anne Bancroft, Meg Tilly, Anne Pitoniak

Handling: Ett strypt spädbarn, förlöst av en ung nunna, upptäcks i ett isolerat kloster. Psykiatrikern Martha Livingston kallas dit för att bedöma huruvida den unga nunnan skulle kunna klara av att genomgå en rättegång. Marthas undersökning av Agnes visar att det hela inte blir så enkelt...

Omdöme: Dr. Martha Livingston (Jane Fonda) får i uppdrag att undersöka nunnan Agnes (Meg Tilly). Hon har fött ett barn som hittats död i en papperskorg på hennes rum. Men Agnes påstår att hon inte vet något om barnet, något som Martha givetvis finner högst intressant. Martha gör inte bara en undersökning av Agnes, hon börjar göra sin egen utredning av vad som egentligen hänt. Och för att kunna göra det måste hon ta reda på Agnes bakgrund, vem hon är, vad som hänt osv.Hon får hjälp av Moder Miriam Ruth (Anne Bancroft) som är ansvarig nunna på klostret. Martha och Miriam förstår varandra och Miriam är en av få på klostret som inte har något emot att ha henne där. Men Martha börjar hamna på djupt vatten och de som anlitat henne börjar tvivla på om hon kan vara objektiv med tanke på hennes egen bakgrund. Genom djup hypnos kanske Martha kan få de svar hon behöver av Agnes.Det är Jane Fonda som har huvudrollen som den kedjerökande psykiatrikern vars egen historia gör att det hela blir än mer personligt för henne. Hon kommer väldigt nära Agnes och vill försöka förstå och hjälpa henne till varje pris. Meg Tilly spelar Agnes utomordentligt bra. En prestation som gav henne en välförtjänt Oscarsnominering. Hon är nästan som i trans filmen igenom och övertygar stort. Hennes karaktär är också en bra sådan som blev belönad med priser när den som pjäs spelades av Amanda Plummer innan det blev till film.Det är lite synd att Jane Fonda inte är lika bra, lika stark som Tilly. Frågan är om hon verkligen trodde på projektet eller om det beror på att karaktären hamnar lite i skymundan av en så stark och bra karaktär och prestation som Meg Tilly har/gör. Även Anne Bancroft som Moder Miriam Ruth ger en stabil prestation (Oscarsnominerad). Filmen fick även en tredje Oscarsnominering, för musiken av Georges Delerue. Intressant nog var det just musiken som fick mig att vilja se filmen från första början. Hade hört en melodi från filmen som var mycket vacker. Tyvärr visade det sig att denna melodi endast användes precis i slutet av filmen och eftertexterna.Historien i sig är egentligen inte så speciell, iaf inte under två tredjedelar av filmen. Det puttrar på utan att det egentligen händer så mycket. Men när man kommer till filmens sista tredjedel och upplösningen, ja då höjs det hela minst en eller två nivåer och plötsligt känner man av djupet i storyn. Det är också när mysteriet får sin förklaring som det hela blir ganska kraftfullt. Det känns även lite vågat att låta historien ta den väg den tar, kontroversiellt kan man säga, som inte går hem hos alla.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.5

2 kommentarer:

  1. En intressant story som jag sett för länge sen. Minns också att den var halvtråkig till en början men att den lyfte på slutet. Det var ett mysterium som aldrig fick sin lösning kändes det som.

    Nja, den där melodin var inte min stil. Ganska seg. Bra att de inte körde den mer i filmen. ;)

    SvaraRadera
  2. Jojjenito: Exakt, den börjar lite sömningt, men tar sig bra under andra halvan.

    Melodin är inte alls pjåkig, ganska fin, lite tragisk och passande. Men det är klart att det är en smaksak. ;)

    SvaraRadera