fredag 10 februari 2012

BetrayedTitel: Betrayed / Förrådd
Genre: Drama/Thriller
Land: USA
År: 1988
Regi: Costa-Gavras
I rollerna: Debra Winger, Tom Berenger, John Heard, Ted Levine, John Maloney

Handling: Cathy är en FBI-agent som under täckmantel ska undersöka mordet på en radiopratare i Chicago. Hon hamnar i ett litet samhälle där hon möter den misstänkte Gary. Deras förhållande utvecklas till kärlek eftersom hon är övertygad om att han är oskyldig. Under den fridfulla ytan döljer sig dock en annan sida av Gary.

Omdöme: Regissören Costa-Gavras har alltid haft en förkärlek till politiska historier och detta är inget undantag. Med en mer amerikaniserad berättarstil får vi följa en FBI-utredning mot en misstänkt högerextremistisk grupp. De skickar in den relativt oerfarna Cathy Weaver (Debra Winger) som snabbt skapar kontakt med änklingen Gary (Tom Berenger) som mist sin fru i en olycka och har två barn att ta hand om.Cathy försöker rapportera så gott hon kan till sina kollegor, men det blir givetvis allt mer riskfyllt. Det är främst en i Garys närhet som har misstankar mot henne, den kriminelle Wes (Ted Levine). Men Cathy blir övertygad, ja nästan tvingad att fortsätta sitt uppdrag, trots att hon blir allt djupare involverad. Det är givetvis oprofessionellt av henne, men samtidigt är hon en oerfaren agent och tror inte en så härlig man som Gary kan vara skyldig.Tom Berenger ger en av sina bästa prestationer och det är alltid kul att se skådespelare som är satta lite i ett fack göra en annorlunda roll som denna. Det lär också vara hans personliga favorit av de han medverkat i. Debra Winger har också vad som krävs för att bemästra rollen, men här är hennes karaktär lite svagare och aningen suspekt. Favoriten är annars Ted Levine som senare spelade seriemördare i The Silence of the Lambs (1991). Han hade gärna fått större utrymme än han får här, men det är hans karaktär som utgör det största hotet.Man får lite blandade känslor med den här filmen. På ett sätt lyckas den trissa upp stämningen genom att Gary visar allt mer av sin för henne okända sida. Han tar med henne på jakt, på läger och hon får allt mer vara med i Garys värld. Samtidigt känns manuset inte riktigt genomarbetat och FBI-utredningen känns inte särskilt professionell, inte bara av Cathy utan främst av hennes överordnade. Men ser man lite mellan fingrarna bjuds man på en ganska spännande historia. På sina håll blir också filmen kraftfull, speciellt med tanke på ämnet som tas upp. Men man hade kunnat kräva mer med tanke på grunden man har och Costa-Gavras som regissör. Och upplösningen är tyvärr inte heller helt tillfredsställande.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.1

6 kommentarer:

 1. Förrådd! Åååhååååå den ääääkskade jag när den kom. Eller om det var Tom Berenger. Minns inte helt hundra ;)

  SvaraRadera
 2. Fiffi: Grejen är den att själva ämnet är bra och starkt, och Berenger gör vad han ska i en bra roll. Men filmen lyckas inte fullt ut, även om den helt klart har sina positiva sidor.

  SvaraRadera
 3. Tror jag måste se om den. Det är ju typ 25 år sist. 25 år!!!!!!!!!! Galet!

  SvaraRadera
 4. Fiffi: Ja, det vore något. Speciellt om du har minne av att ha älskat filmen när den kom.

  SvaraRadera
 5. Jag minns precis känslan i magen när jag gick från bion, jag minns ljuset, jag minns lukten, jag minns strumporna jag hade på mig (ja, inte DEN lukten), jag minns Tompas bringa men annars är det helt blankt, minns ingenting av filmen :/

  SvaraRadera
 6. Fiffi: Men den har iaf lämnat sina spår efter sig, uppenbarligen. Även om den kanske inte visar sig vara lika bra som du minns den så tror jag det kan vara dags för ett återbesök ;)

  SvaraRadera