torsdag 2 februari 2012

CoffyTitel: Coffy
Genre: Action/Kriminalare/Thriller
Land: USA
År: 1973
Regi: Jack Hill
I rollerna: Pam Grier, Booker Bradshaw, Robert DoQui, Allan Arbus

Handling: Som hämnd för att yngre systern blivit narkoman ämnar Coffy med hjälp av sin erotiska dragningskraft nästla sig in i hjärntrusten bakom knarkhandeln.

Omdöme: Blaxploitation-filmen hade sin boom under 70-talet där den allra mest kända filmen måste vara Shaft (1971). I de allra flesta av dessa filmerna hade man en manlig "hjälte" i huvudrollen och flera av filmerna är sköna, funkiga och en hyllning till afroamerikanerna som äntligen fick lite makt. Min favorit är nog Truck Turner (1974) med den iscoole Isaac Hayes. Men kvinnorna fick också en stund i rampljuset där Cleopatra Jones (1973) samt denna räknas till två av de främsta.Pam Grier spelar här Coffy, en kvinna med stor dragningskraft och stark vilja. Hennes mål är att rensa upp i drogträsket och ge sig på de som orsakat att hennes yngre syster ligger på sjukhus efter en heroinöverdos. Med takter som Quentin Tarantino använde i sin hyllning till genren, Jackie Brown (1997), startar filmen. Och det är inte enda gången man märker varifrån QT hämtat sin inspiration ifrån då filmen visar sig bli bättre och bättre.Till en början känns det som en lite oinspirerad historia där hjälten ska hämnas. Men det tar inte lång tid för Pam Grier att börja visa hud och man vrider upp tempot i filmen. Man bjuds på ett flertal underhållande karaktärer som verkligen sticker ut, inte minst hallicken King George (Robert DoQui) iklädd en av de härligaste dräkterna man får se på film med dragkedja och allt. Även knarkkungen Vitroni (Allan Arbus) och hans hejdukar är sköna typer som man bara måste skratta åt.Det filmen vinner mycket på är att produktionskvalitén är bra. Det känns inte lika sunkigt som mycket annat i genren och det är givetvis ett stort plus. Sen att man har ett flertal minnesvärda scener, inte minst när Coffy förför sina offer och även en tortyr av bästa slag, ja då blir man underhållen. Och eftersom filmen har en story som håller ihop och en Pam Grier som växer in i rollen efter en lite trevande inledning så blir detta över förväntan. Det är inte för inte som den räknas till de bättre i genren.3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.7

2 kommentarer:

  1. Blaxploitation har aldrig lockat så där värst mycket men du har rätt i att man kanske borde se typ den här (eller någon liknande) för den rena filmallmänbildningens skull. Shaft är den enda som jag har tagit mig igenom.

    SvaraRadera
  2. Sofia: Ja, det är inte för alla, det är en sak som är säker. Men vill man se varifrån QT tagit inspiration till Jackie Brown är denna ett bra exempel. En annan är, som jag nämnde i texten, Truck Turner.

    SvaraRadera