fredag 17 februari 2012

DetourTitel: Detour / Farlig omväg
Genre: Film-Noir
Land: USA
År: 1945
Regi: Edgar G. Ulmer
I rollerna: Tom Neal, Ann Savage, Edmund MacDonald, Claudia Drake

Handling: Nattklubbspianisten Al Roberts liftar från New York till Kalifornien för att där starta om på nytt och gifta sig med sin stora kärlek. På vägen dit händer dock saker som gör att han blir misstänkt för mord. Bevisen mot honom är så starka att han måste hitta ett sätt att ta sig tillbaka österut.

Omdöme: En klart intressant liten film-noir som är på lite drygt en timme. Den är överraskande och inte alls förutsägbar, vilket inte kan sägas om alltför många filmer. Den är både enkel och samtidigt ganska komplicerad då den unge mannen Al Roberts (spelad av Tom Neal) ställs inför ett dilemma. Filmen har mycket berättarröst (hans) vilket inte alls var ovanligt i film-noir och funkar bra.Det är en historia som berättas i form av långa återblickar där huvudpersonen berättar hur han hamnat där han är nu. Det finns för- och nackdelar med det. Fördelen är att man kan använda berättarrösten och förstå vad han gått igenom och se hur han förändrats. Nackdelen är framförallt att man vet vart han hamnar och har detta i bakhuvudet hela tiden. Men det gör egentligen inte så mycket. Man blir efter ett tag uppslukad av hans öde och den sköna, bittra dialogen.Ann Savage i rollen som Vera, spelar en tuff ung kvinna han träffar. Hennes karaktär räknas ofta som en av filmhistoriens (iaf inom film-noir) största "femme fatales". Och filmen har för övrigt kultstatus pga historien och henne. Det är en b-film med låg budget, bl.a. fick man använda regissörens egen bil som hamnar lite i blickfånget. Men man berättar historien och har inga onödiga utfyllnadsscener som drar ner tempot. Definitivt en sevärd film-noir som skiljer sig från det mesta.

3 - Skådespelare
4 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.4

2 kommentarer:

  1. Ja, jag förstår att de räknar Savage som en av de främsta femme fatalerna. Hon är stenhård och Neal är chanslös. Min recension:

    http://jojjenito.wordpress.com/2011/07/22/film-noir-fredag-detour/

    SvaraRadera
  2. Jojjenito: Jag hade faktiskt sett denna för många år sen, men när "Anonym" efterfrågade en recension bestämde jag mig för att se om den. Kom inte ihåg något från filmen visade det sig, men bra var den.

    SvaraRadera