onsdag 22 februari 2012

DuelTitel: Duel / Duellen
Genre: Thriller
Land: USA
År: 1971
Regi: Steven Spielberg
I rollerna: Dennis Weaver, Jacqueline Scott, Eddie Firestone, Lou Frizzell

Handling: David är på väg till ett möte, men när han försöker köra om en rostig oljetankbil verkar han förarga föraren. Föraren i oljetankbilen trappar upp något som från början ser ut som en lek till att bli en regelrätt duell, på liv och död.

Omdöme: Från början var det här en TV-film på runt 75 minuter. Men efter att den haft premiär på TV i USA förlängde Spielberg filmen till 90 minuter och det var i det formatet filmen kom att visas på bio i Europa. Det är även denna den längre versionen som finns på DVD. Filmen är i princip en enda lång biljakt och det kan iofs låta lite trist, men man gör ett par stopp och duellen som det utvecklas till ändrar ton.De inledande 25 minuterna skulle lika gärna kunnat vara de sista 25 minuterna på en film. Det byggs upp en stämning och duellen tar fart och blir allt mer intensiv. David Mann (Dennis Weaver) tar sedan en paus på en restaurang längs vägen där vi bjuds på en nästan tre minuter lång tagning som följer David in på restaurangen, till badrummet och sedan ut till restaurangen igen. Det är denna lekfullhet som finns filmen igenom som gör det här till en så trevlig filmupplevelse.Själva duellen mellan David i sin röda bil och den rostiga långtradaren är på sina håll ganska komisk, speciellt när långtradaren kör om en förvånad David vid ett par tillfällen. Det faktum att man håller föraren osynlig gör det hela mer spänt och mystiskt, något som är helt rätt. Istället får man all fokus på David som inte vet vad det är för galning han har att göra med. Till en början vet han inte om han ska ringa polisen eller om det bara är en lek som kommer dö ut.Det är långt ifrån en perfekt film, vilket inte är så konstigt med tanke på att den spelades in på mindre än två veckor och hade minimal budget. Men man har gjort mycket under omständigheterna och det är ett perfekt exempel på en ung, hungrig regissör som får visa upp sina färdigheter som sedan ledde till en lång och ytterst framgångsrik karriär. Lite i samma anda som The Hitcher (1986) med Rutger Hauer som dock är ännu bättre och mer välgjord.3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.7

8 kommentarer:

 1. Ah, en klassiker som jag såg på SVT för evigheter sen men som jag fortfarande minns som gastkramande. Riktigt nervig och spännande. Samtidigt enkelt gjord. Bra helt enkelt. Kan vara dags för en omtitt och samtidigt kanske dags för filmen att komma ut ur nostalgins skimmer.

  SvaraRadera
 2. Jojjenito: Ja, jag hade också sett filmen för evigheter sen och kände att det var dags för en gammal hederlig Spielberg.

  SvaraRadera
 3. Kul att läsa om den här gamla godingen. Den står faktiskt i detta nu och pockar på omtittningshyllan.

  SvaraRadera
 4. Sofia: Alltid kul att återvända till dessa filmer man inte sett på länge.

  SvaraRadera
 5. Är svag för lastbilsthrillers av ngn märklig anledning. detta är en klassiker och avsevärt bättre än många av Spielbergs filmer han gjort senare. Skulle nog tro att den skulle hamna bland hans fem bästa.

  SvaraRadera
 6. filmitch: Mmm, inte alls omöjligt att den skulle kunna klämma sig in bland hans fem bästa. Ofta har dessa filmer från början av en regissörs karriär något speciellt som man verkligen uppskattar.

  SvaraRadera
 7. Bra bilder du hittat. Mycket bra.

  Jag tyckte filmen bara var helt ok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Tyckte den var bättre när jag såg den första gången, men den funkar fint. Inte i närheten av Liftaren dock som bara blir bättre och bättre.

   Tackar. Sånt gör en del för en text ;)

   Radera