tisdag 14 februari 2012

Fear XTitel: Fear X
Genre: Drama/Thriller
Land: Danmark/Kanada/Storbritannien/Brasilien
År: 2003
Regi: Nicolas Winding Refn
I rollerna: John Turturro, James Remar, Deborah Kara Unger, Gene Davis

Handling: Harry är en nollställd väktare som patrullerar en galleria, besatt av tanken att finna sin frus mördare. Med hjälp av videoklipp från övervakningskamerornas inspelningar försöker han få en ledtråd till omständigheter och gärningsman. Men mystiken kring fruns död tätnar bara, och ju mer han rör om i getingboet, desto värre blir det.

Omdöme: Det här är en film vars historia (inte berättarteknik) påminner en del om Memento (2000) blandat med en David Lynch-film. John Turturro spelar Harry vars liv inte har så mycket mening efter det att hans fru blivit mördad. Polisen har inte mycket att gå på, förutom övervakningsbilder på själva dådet. Eftersom Harry jobbar som väktare på gallerian där dådet skedde, får han låna övervakningsmaterialet för att själv försöka finna ledtrådar. Harry är inte bara besatt av att hitta sin frus mördare, han har även syner och hans fru dyker upp i många av dem.Filmen håller intresset uppe trots att det är ganska långsamt berättat. Men efter den inledande timmen blir filmen inte så bra som den hade potential att bli. Det stannar liksom upp och mystiken övergår allt mer till tankar om vad som kunde blivit av det hela. Det är intressantast när Turturro som Harry letar ledtrådar och kommer närmare sanningen. Men när man blandar in fler personer i det hela, som James Remar och Deborah Kara Unger, förlorar historien något. Den där vändningen i historien eller överraskningen infinner sig aldrig riktigt.Rent visuellt och stämningsmässigt är det inget fel på filmen. Man använder sig av mycket rött och nästan en drömlik atmosfär som får en att tänka på nämnda Lynch, men även lite på Stanley Kubrick med sin The Shining (1980). Men där slutar också de flesta likheterna för som helhet saknas det lilla extra. Man får inte heller något klart grepp om den röda tråden i filmen, i utvecklingen. Det är trots allt en stämningsfull film som kan tydas på lite olika sätt. Tyvärr känns filmen inte riktigt klar, som att det saknas något som pusslar ihop allt.3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 5.8

2 kommentarer:

  1. Den här ligger på min Lovefilm-lista nu. Har läst lite för många recensioner av den för att låta den smyga obemärkt förbi ;)

    SvaraRadera
  2. Fiffi: Ja, det var ju Plox som gjorde mig sugen och jag såg den med en gång.

    Känns som jag vill se den igen, som att jag missade något. En sån film man kan se om just för att den lämnar mycket öppet, och det är alltid kul.

    SvaraRadera