söndag 19 februari 2012

HugoTitel: Hugo
Genre: Äventyr/Drama/Mysterium
Land: USA
År: 2011
Regi: Martin Scorsese
I rollerna: Asa Butterfield, Chloë Grace Moretz, Ben Kingsley, Sacha Baron Cohen, Jude Law, Ray Winstone, Emily Mortimer, Christopher Lee

Handling: Historien om den föräldralösa pojken Hugo Cabret som lever ett hemligt liv inne i väggarna på en tågstation i Paris. Med hjälp av en flicka försöker han lösa ett mysterium som kretsar kring hans döda far, den ilskna ägaren till leksaksaffären under honom och ett hjärtformat lås som verkar sakna nyckel.

Omdöme: Varje gång Martin Scorsese gör en ny film blir man lite extra intresserad. Och när den får 11 Oscarsnomineringar vet man att det är något man måste se. Trots detta var förväntningarna inte allt för höga. Detta med tanke på att det är en familjefilm, något som inte alltid blir så lyckat, speciellt inte när det berättas som en saga.Till stora delar får man följa Hugo (Asa Butterfield) tillsammans med Isabelle (Chloë Grace Moretz) när de tillsammans ränner runt på tågstationen i Paris under 20-talet. Det tar inte lång tid innan man börjar fundera på vad det hela går ut på. Det känns väldigt utdraget innan man äntligen kommer till historien man vill berätta. Varför filmen måste vara på två timmar är lite av ett mysterium faktiskt.Det sägs att filmen gör sig väldigt bra i 3D. Så må vara fallet, men frågan är om filmen blir så pass mycket bättre att man kan blunda för att det faktiskt är en högst medioker film i övrigt. Det är främst historien som inte bjuder på något nytt, inget man blir fascinerad över. Detta trots att Scorsese bakar in sin kärlek för filmhistorien. Och den biten ger lite, det gör den. Men det blir aldrig så magiskt som det kunde och borde ha blivit. Det kunde varit lite mer som Cinema Paradiso (1988), och är iofs till viss del.Asa Butterfield funkar inte särskilt bra i titelrollen. Han är inte speciellt sympatisk och skådespelarmässigt är det ingen stjärna. Chloë Grace Moretz är desto bättre och här märker man att det är en lite mer rutinerad ung skådespelare. Ben Kingsley är inte med så mycket som jag hade trott på förhand och spelar inte den mysfarbror jag hade hoppats. Och Sacha Baron Cohen, ja jag vet inte. Tycker inte han är speciellt rolig här och vet inte om det bara beror på karaktären eller om det även är svagt skådespeleri som ligger bakom.Det är tyvärr en besvikelse, en ganska stor sådan. Inte för att jag hade förväntat mig särskilt mycket, men lite magi hade man nog allt velat ha. Är det något som fungerar bra så är det fotot och scenografin. Det är genomarbetat och snyggt. Trots detta får man inte riktigt till den där stämningen som borde finnas. 3D skulle säkert ge lite mer liv till filmen, men bör en film inte kunna stå på egna ben också ? Det är iaf min uppfattning och i det här fallet gör den inte det. Scorsese bör hålla sig till det han kan bäst, och det är inte barnfilm.

3 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.2

4 kommentarer:

 1. Precis, han ska INTE göra barnfilm. Fattar faktiskt inte hur han kom på tanken ens. Hela Hugo-grejen känns jättekonstig, både filmen i sig och att den blivit så pass upphaussad.

  Jag fattar ingenting. Känns som Oscarjuryn kört sten-sax-påse med vilka filmer som hamnar i Bästa film-kategorin.

  SvaraRadera
 2. Fiffi: Att det är en välgjord storfilm tycker jag man inte ska underskatta när det gäller akademin. Sen att man inte håller med eller förstår deras val är en annan sak.

  SvaraRadera
 3. Jag har inte läst mycket av recensionen ännu då jag väntar på att se filmen tills efter Oscarsgalan, i 3D. Kollade dock betyget och att du inte alls gillade filmen (och inte Fiffi heller ser jag).

  Jag trodde faktiskt inte Hugo skulle bli så mycket av en oscarskandidat just eftersom Scorsese gjort en barnfilm denna gång, men den har ju fått ett övervägande varmt mottagande av både kritiker och prisgalajurymedlemmar av alla dess olika slag. Fått utmärkelsen "Bästa film" av AFI och hyllats som det bästa utnyttjandet hittills av 3D-tekniken enligt teknikens förman, James Cameron.

  Anledningen till att Scorsese ville prova att göra barnfilm beror på att hans livslånga fru och han fick en ny kull barn på slutet av 90-talet och hon har de senaste åren, i och med att deras dotter blivit filmintresserad, uttryckt att han "väl kunde göra en film som deras barn kunde se för en gångs skull".

  Jag tycker det är trevligt att han gör det mellan varven och bortsett från en viss enkel, slapstick-artat skådespel av trailern att döma så tycker jag att det känns som ett bra beslut av honom.

  Nu slog mig den osannolika tanken att det hade varit väldigt intressant att se hur en barnfilm av Stanley Kubrick hade sett ut, haha! Möjligen en kall, pessimistisk kommentar på vart mänskligheten är på väg, berättat utifrån barnens synsätt och kompromisslöshet. :D

  Nånting om hur barn slutar uppfostras till barn och istället blir kapitalistmaskiner. Oj, börjar nästan låta som hans oavslutade film A.I. :)

  SvaraRadera
 4. Jimmy: Ska man se filmen, så är det nog rätt att göra det i 3D. För som sagt, utan 3D känns filmen väldigt platt och inte alls särskilt intressant.

  Har inget emot att han gör en lite annan typ av film, men det finns tyvärr för mycket att inte gilla i filmen att det helt enkelt inte går hem hos mig.

  SvaraRadera