fredag 10 februari 2012

The HunterTitel: The Hunter
Genre: Drama/Mysterium
Land: Australien
År: 2011
Regi: Daniel Nettheim
I rollerna: Willem Dafoe, Sam Neill, Frances O'Connor, Morgana Davies

Handling: En legosoldat antar ett högst hemligt uppdrag från ett europeiskt företag i bioteknologiskt syfte. Han skickas till den tasmanska djungeln med uppgift att söka efter något som ska ha varit utrotat sedan 1930-talet. Men väl långt ute i ensligheten inser han att uppdragsgivaren har en dold agenda.

Omdöme: Det här är en sån där liten film som man inte vet så mycket om på förhand. Det kan bli oerhört tråkigt och dåligt, eller så kan det bli till en positiv överraskning. Willem Dafoe gör en sällan besviken och får här axla huvudrollen som Martin som utger sig för att komma från ett universitet i USA. En annan man som kom från ett universitet från USA har varit saknad i nästan ett år och Martin inser snart att befolkningen inte är speciellt förtjusta i utomstående.Martin får bo hos familjen till mannen som försvunnit som består av Lucy (Frances O'Connor) och hennes två barn, dottern Sass och sonen Bike. Martin får snart bra kontakt med de två barnen och de ser honom som den fadersgestalt de saknat. Mamman Lucy är fortfarande deprimerad och knaprar piller som gör henne sängliggande. Istället är det Jack Mindy (Sam Neill) som ser efter barnen då och då.Det som från början verkar bli ett äventyr ute i djungeln för Martin visar sig utspela sig minst lika mycket i huset med barnen och Lucy. Det blir till en bra balans och Martin kommer allt närmare familjen utan att han egentligen vill det. Den klassiska romansen som man bara väntar på blommar aldrig riktigt ut, men banden till barnen blir allt starkare. Det är ett annorlunda grepp som funkar desto bättre. Speciellt med tanke på att de två barnskådespelarna, inte minst Morgana Davies som Sass, funkar bra i sina roller.Filmen, som är förhållandevis kort med under 90 minuter, tar ändå tid på sig att bygga upp historien. Dafoe får under långa stunder agera ensam ute i naturen och gör det mycket bra. Han känns helt enkelt trovärdig i allt han gör. Något som också är ett plus är att historien aldrig urartar. Man vet vad han är ute efter, men man vet inte vad som pågår runt honom. Är någon annan inblandad, vad vet lokalbefolkningen, är han i fara ? Det är mycket som ligger i luften och upplösningen överraskar också en del. En klart trevlig, om än inte så actionfylld historia.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.7

2 kommentarer:

  1. Hur skulle du karakterisera den här, primärt familjedrama eller jaktmysterium? Jag känner mig mer dragen till jaktmysteriet måste jag säga, så om det hamnar i bakgrunden vet jag inte hur sugen jag är.

    SvaraRadera
  2. Sofia: Hmm, skulle jag välja så är det jaktmysterium. För familjedramat blir en del av historien, men det är fortfarande jakten som är huvudtemat. Så ja, jag tycker du ska ta en titt, det är den värd.

    SvaraRadera