torsdag 23 februari 2012

IntouchablesTitel: Intouchables / Untouchable / En oväntad vänskap
Genre: Drama/Komedi
Land: Frankrike
År: 2011
Regi: Olivier Nakache & Eric Toledano
I rollerna: François Cluzet, Omar Sy, Anne Le Ny, Audrey Fleurot

Handling: Den verklighetsbaserade historien om två män som aldrig borde ha träffats. En förlamad aristokrat som skadade sig i en olycka och en ung man från ghettot.

Omdöme: En sån här film har gjorts förr, det är inget nytt i sig. Sen är det inte allt för många som lyckas med att berätta en sådan här historia och få tittaren att känna något. Det här är historien om Driss (Omar Sy) som är arbetslös och måste söka jobb (få underskrifter på att han faktiskt sökt diverse jobb) för att få ersättning. Det är precis vad han gör när han kommer till Philippe (François Cluzet) och hans medarbetare som letar efter en ny personlig assistent åt honom.


Driss är inte ett dugg intresserad av jobbet, men Philippe ser något i Driss som de andra sökandena saknar - livsgnista. Driss är egentligen helt olämplig för jobbet då han varken har erfarenhet av något liknande eller den utbildning som krävs. Men han får lära sig, får en prövoperiod och boende i Philippes hem. Driss och Philippe kommer varandra nära ganska snabbt och de båda lär sig av varandra, utan att för den delen alltid hålla med varandra eller tycka om den andres smak eller påhitt.


Man kommer snabbt att tänka på Fjärilen i glaskupan (2007) som givetvis har en del likheter, men i detta fall faller det mesta på plats bättre. François Cluzet påminner här starkt om Dustin Hoffman till utseendet och minspelet. Han hamnar lite i bakgrunden av Omar Sy som får mer att jobba med som Driss, men fungerar utan tvekan bra.


Det är speciellt tack vare ett mycket sympatiskt porträtt av Omar Sy som gör att man fattar tycke för hans karaktär. Tankarna går lite till Eddie Murphy på 80-talet i en film som Trading Places (1983), en man som inte har något till att få ta del av hur de rika lever. Det viktigaste är att Driss njuter av livet och är stolt över vem han är.


Filmen kombinerar de emotionella scenerna med charmig humor filmen igenom, något som är viktigt när man kommer till filmens avslutning. Det är en mysig, tankeväckande och alltså verklighetsbaserad historia om två män från olika världar som är menade för varandra. Den ena har allt medan den andra inte har någonting - på ytan. Men på insidan är det snarare tvärtom och det är detta de tillsammans kan förändra. Och det är inte bara historien som fungerar bra, även skådespeleriet, musiken och fotot håller klass filmen igenom.


4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
20 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.4

6 kommentarer:

 1. Det här låter som en film att spara minnet till en regnig dag :)

  SvaraRadera
 2. Fiffi: Alldeles riktigt, det ska man göra. En film som säkerligen kommer få mer uppmärksamhet längre fram. Det pratas så klart om amerikansk remake...

  SvaraRadera
 3. Det låter som en manlig och aningens mer humoristisk version av Passionfish.

  SvaraRadera
 4. Sofia: Den har jag inte sett, men när jag läser vad den handlar om så låter det likt, ja.

  Om du får en chans att se den, gör det. Om det är din typ av film vill säga.

  SvaraRadera
 5. Tackar för tipset :)

  SvaraRadera