tisdag 21 februari 2012

Jaws 2Titel: Jaws 2 / Hajen 2
Genre: Thriller/Skräck
Land: USA
År: 1978
Regi: Jeannot Szwarc
I rollerna: Roy Scheider, Lorraine Gary, Murray Hamilton, Joseph Mascolo

Handling: Det har gått tre år sedan hajen härjade i turistorten Amity. Polisen Martin Brody oroar sig för att en ny haj kan ha dykt upp...

Omdöme: Uppföljaren till dundersuccén har inte mycket gemensamt med sin föregångare. Det är väl i så fall att Roy Scheider repriserar sin roll och att en stor vithaj terroriserar den lilla badorten Amity. Ett stort gäng ungdomar, med bl.a. Martin Brodys (Roy Scheider) två söner i spetsen, hamnar i fokus när de trots förbud tar sina segelbåtar ut på djupt vatten. Givetvis blir de attackerade och vissa blir till hajmat. Innan dess har Brody hunnit med att skrämma livet ur turisterna när han skjuter vilt mot vad han tror är en haj i vattnet.Det tar inte lång tid för att man ska se att detta är långt ifrån originalet. Man behöver givetvis inte göra en kopia av originalet för att det ska bli sevärt, men här har man inte lyckats med mycket. Förutom Scheider i huvudrollen finns här inte många kända ansikten. Och de gör inte alls bra ifrån sig, i många fall är det direkt undermåligt skådespeleri. Men man kan inte förvänta sig så mycket mer av en film utan hjärta eller själ.För regin står Jeannot Szwarc, en i princip okänd regissör. Men från början var det tänkt att John D. Hancock skulle regissera. Inte heller någon toppregissör, men han hade åtminstone regisserat en skräckfilm och det stabila dramat Bang the Drum Slowly (1973) med Robert De Niro. Efter runt 18 månaders produktion och en månads filmande blev han ersatt efter diverse konflikter och då han ville att historien skulle vara mörkare. Istället tog alltså Jeannot Szwarc över.Man måste tycka lite synd om Roy Scheider som fick vara med om det här skräpet, speciellt med tanke på att han egentligen skulle ha spelat Steven i The Deer Hunter (1978), en mycket bra film och roll (spelad av John Savage). Istället blev det alltså den här och det ångrade han nog länge. Inte blev det bättre av att han inte alls kom överens med Szwarc, vilket är högst förståeligt med tanke på resultatet.

2 - Skådespelare
1 - Handling
2 - Känsla
2 - Musik
2 - Foto
--------------
9 - Totalt

Betyg:
IMDb: 5.6

4 kommentarer:

 1. Jaws 2 istället för Derr Hunter? Scheider borde ha sparkat sin agent efter den betan...

  SvaraRadera
 2. Sofia: Han lär ha hoppat av "The Deer Hunter" pga "meningsskiljaktigheter". Och eftersom han var under kontrakt med Universal tvingade de honom i princip att göra Jaws 2...

  SvaraRadera
 3. Försökte se om den här filmen för en tid sedan men jag tröttnade ganska raskt. man skulle kunna tro att det är ngt segelbåtsföretag som sponsrat filmen för satan avd de seglar.

  SvaraRadera
 4. filmitch: Haha, ja det skulle man faktiskt kunna tro. Känns som filmen hade varit 20-30 minuter kortare utan alla seglingsscener ;)

  SvaraRadera