tisdag 7 februari 2012

Knight MovesTitel: Knight Moves / Sista draget
Genre: Mysterium/Thriller
Land: USA/Tyskland
År: 1992
Regi: Carl Schenkel
I rollerna: Christopher Lambert, Dianne Lane, Tom Skerritt, Daniel Baldwin

Handling: En stormästare i schack deltar i en turnering på en ö utanför Seattle då hans älskarinna plötsligt blir mördad. Den huvudmisstänkte blir givetvis stormästaren. Mördaren ringer upp stormästaren och utmanar honom att spela ett nytt spel.

Omdöme: I bästa Saw (2004) stil ringer mördaren upp och säger något i stil med "I want to play a game" med konstig röst. Spelet har redan dragit igång i och med att schackmästaren Peter Sandersons (Christopher Lambert) vän/älskarinna blivit mördad. Det mesta talar för att Peter är den skyldige och polisen, med kapten Frank (Tom Skerritt) och hans kollega detektiv Andy (Daniel Baldwin) på fallet, börjar bearbeta honom. Samtidigt kopplar de in psykologen Kathy (Diane Lane) för att hon ska ge dem ett utlåtande om Peter.Lambert och Lane var på den här tiden gifta med varandra (1988-1994) så givetvis har de några heta möten tillsammans. Detta under tiden en seriemördare alltså härjar på ön där schackmästerskapen hålls. Att Lambert skulle kunna vara en schackmästare känns inte direkt troligt. Filmen i sig har en del bra egenskaper och man har inspirerats en del av The Silence of the Lambs (1991) och även Manhunter (1986) vad gäller tillvägagångssätt. Men där slutar också de flesta likheterna då detta på många sätt är en b-film, även om det är en helt ok sådan.Ville minnas att filmen var lite tätare och tempostarkare än den visade sig vara. Möjligtvis att man hade sett den något trimmade amerikanska versionen som är runt tio minuter kortare och tar bort en del (onödig) dialog. Denna den längre (europeiska) versionen känns därför som den sämre av de två, även om det är svårt att jämföra då det var länge sen man såg filmen senast. Själva morden/attackerna är annars filmens bättre partier, men då dessa är relativt korta blir det inte riktigt så spännande som det borde blivit.Även om filmen lånat en del från nämnda Hannibal-filmer så kan man även säga att den inspirerat några filmer. Förutom nämnda Saw så finns här även ett liknande upplägg som i den desto mer minnesvärda och lyckade Se7en (1995). Det är främst meddelanden som lämnas på mordplatserna och även katt-och-råtta leken som känns igen.Några topprestationer bjuds man inte direkt på. Lambert är en b-skådis så där förväntar man sig inte mycket. Diane Lane gör inte bort sig, men inget minnesvärt. Tom Skerritt har jag alltid gillat i sina biroller så han är stabil. Däremot måste Daniel Baldwin spela en av de mest osympatiska karaktärerna man sett. Från början till slut vräker han ur sig förolämpningar och diverse nedlåtande åsikter. Detta hade kunnat bli bra och lite roligt, men inte med honom som skådespelare.

2 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
IMDb: 5.9

2 kommentarer:

  1. Älskarinnan var med på ön får man anta, annars borde ju Lambert ha haft ett schysst alibi?

    SvaraRadera
  2. Sofia: Ja, det stämmer. Älskarinnan träffar han på ön och det är även där hon blir mördad. Så inget alibi där inte ;)

    SvaraRadera