söndag 12 februari 2012

Mississippi Burning



Titel: Mississippi Burning / Mississippi brinner
Genre: Drama/Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 1988
Regi: Alan Parker
I rollerna: Gene Hackman, Willem Dafoe, Frances McDormand, Brad Dourif, R. Lee Ermey, Pruitt Taylor Vince, Michael Rooker, Stephen Tobolowsky

Handling: FBI utreder försvinnandet och de förmodade morden på tre medborgarrättsarbetare i amerikanska södern. Det kommer att handla mer och mer om relationen mellan svarta och vita och Ku Klux Klan tycks ligga bakom...

Omdöme: När förtexterna rullar vet man med en gång att det kommer vara en storfilm med tanke på alla kända namn. Gene Hackman och Willem Dafoe spelar FBI-agenterna Anderson respektive Ward som skickas till den amerikanska södern. Tre rättsaktivister har försvunnit och det mesta tyder på att de blivit mördade. Ward, som har hand om utredningen, inser snart att de behöver förstärkning när någon (Ku Klux Klan) skickar dem ett hotfullt meddelande. Men Anderson är inte så säker på att det är rätt väg att ta.



Man kan nästan ta på atmosfären i filmen där man lyckats fånga 60-tals miljöerna och även den hätska stämningen bland stora delar av invånarna. Det är inte så konstigt att filmen fick sju Oscarsnomineringar (vann för bästa foto) och inte heller att regissören Alan Parker lyckats. Han gjorde nämligen den oförglömliga Midnight Express (1978). Det är egentligen bra klass på allt i den här filmen, även om man kunde fått ut lite mer under upplösningen och några långsammare partier.



Gene Hackman är så där härligt stabil som han oftast var och är rollen han spelar. Han var på den här tiden redan en etablerad veteran, vilket man inte kan säga om Willem Dafoe som förvisso hade gjort sig ett namn, men som bara hade varit i branschen ett par år. Trots det är det han som får spela överordnad åt Hackmans karaktär och gör det trovärdigt. Han får ta ett steg tillbaka trots det då Hackman lätt tar över scenerna han är med i.



Historien baseras löst på ett verkligt fall där tre aktivister försvann och som utreddes av FBI. Filmen blev kontroversiell när den kom eftersom man uppenbarligen hade använt detta fall som grund, men ändrat, utelämnat och lagt till saker. Hur det än ligger till bör man inte jämföra med den verkliga historien utan fokusera på hur det funkar som film, och det funkar bra. Eftersom man inte har någon text med "baserat på verkliga händelser" så spelar det egentligen ingen roll.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
20 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.7

8 kommentarer:

  1. En styrka med Mississippi Burning är att den lyckas vara flera saker samtidigt och inte bara en ren kriminalhistoria. Å andra sidan tappar den heller aldrig bort själva mysterieelementet, mycket bra helt enkelt.

    SvaraRadera
  2. Mycket mycket MYCKET bra film som håller superbra fortfarande. Och att se den med Alan Parkers ljudspår var sjuuuukt mysigt :)

    SvaraRadera
  3. Sofia: Du har rätt, man lyckas få med väldigt mycket och inte bara snöa in sig på att lösa försvinnandet. Det är även kul att se så många kända ansikten dyka upp, inte minst Tobin Bell (från Saw-serien) i en mindre roll som FBI-agent.

    SvaraRadera
  4. Fiffi: Det där med att lyssna på kommentatorspår gör jag tyvärr allt för sällan. Minns när jag brukade köpa DVD:er att jag ofta blev extra glad när det fanns ett kommentatorspår som trevlig bonus. Men det har bara hänt ett fåtal gånger att man faktiskt lyssnat igenom dem. Allt som oftast är de ju väldigt intressanta.

    SvaraRadera
  5. En mycket bra film. Älskar hackmans dialog om baseball och färgade. Fantastisk scen.

    SvaraRadera
  6. filmitch: Hackman har alltid tillhört mina favoritskådespelare så det är sällan jag inte gillar honom. En sån där skådespelare som inte fick sina roller för att han såg bra ut, utan för att han var en jäkligt duktig skådespelare.

    SvaraRadera
  7. Jävligt bra film. Tyvärr är den lite för överdriven ibland, på ett Spielberg-aktigt sätt för att manipulera publiken. Det kom en film om samma ämne nästan samma år. Den heter också Mississippi någonting har jag för mig. Den har inte Jackman, men jag tyckte att den var ännu bättre och ännu mera realistisk.

    SvaraRadera
  8. Filmmedia: Den är säkert lite överdriven, men hade Spielberg gjort detta hade filmen nog inte blivit så slagkraftig som den blev.

    Filmen du nämner låter intressant. Kan det vara Murder in Mississippi ? Själv inte sett den, men den bygger på samma händelse.

    SvaraRadera