lördag 11 februari 2012

NotoriousTitel: Notorious
Genre: Drama/Romantik/Thriller/Film-Noir
Land: USA
År: 1946
Regi: Alfred Hitchcock
I rollerna: Ingrid Bergman, Cary Grant, Claude Rains, Louis Calhern

Handling: Alicia är dotter till en tysk nazispion som döms till fängelse för förräderi i USA. Några dagar senare möter hon en amerikansk agent och som botgöring för sin fars gärningar ber han henne att på uppdrag av den amerikanska regeringen följa med honom till Rio de Janeiro. Väl där får hon veta att hennes uppdrag är att förföra en högt uppsatt nazist för att komma åt topphemlig information.

Omdöme: Med tanke på att filmen kom precis i slutet av andra världskriget har man ett högst aktuellt ämne. Högt uppsatta nazister har sitt säte i Rio de Janeiro, Brasilien. Den amerikanska regeringen vill tillsammans med brasilianska myndigheter gärna ta reda på vad de planerar härnäst, speciellt med tanke på att man gripit nazisten Huberman i Miami. Hans dotter, Alicia (Ingrid Bergman), är dock amerikansk medborgare och sympatiserar inte med sin far.Alicia tas om hand av Devlin (Cary Grant) som ska se till att hon går med på att utföra uppdraget. Men samtidigt faller de för varandra vilket komplicerar uppdraget. Detta eftersom Alicia ska förföra nazisten Alexander Sebastian (Claude Rains). Eftersom hon känner honom sedan tidigare (hennes fars vän) och han varit kär i henne, är hon perfekt för uppdraget. Men frågan är bara hur långt hon måste gå för att vinna hans förtroende och vad det är för något Sebastian och hans kumpaner egentligen planerar.Till stora delar är det här ett romantiskt drama mellan Bergman och Grant. Hon är till en början som en skolflicka och faller snabbt för honom. Han å andra sidan har sin agenda och att falla för henne var inte meningen. Samtidigt visar han väldigt lite känslor och man kan aldrig vara riktigt säker på om han bara utnyttjar henne eller verkligen älskar henne. Deras kemi är inte den bästa, men man kan alltså säga att det har med Devlins karaktär att göra då han inte vill bli involverad under uppdraget.Filmen tar en liten vändning när Alicia ska infiltrera sig hos Sebastian och höjdpunkten kommer nog under en fest som paret anordnar i Sebastians stora hus. Det är något i vinkällaren som Sebastian vill hålla hemligt och som givetvis Devlin och Alicia vill ta reda på vad det kan vara. Här bjuder filmen på en del spänning. Men filmen utvecklar sig inte till något mer än en halvljummen kärlekshistoria med lite spänning. Man borde ha kunnat göra nazidelen mycket starkare och även fått till en bättre upplösning. Inte en av Hitchcocks mest minnesvärda tyvärr och man saknar lekfullheten från hans senare filmer, men den har trots allt sina ögonblick.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.2

6 kommentarer:

 1. Själv tycker jag att Notorious är en av hans mest fulländade filmer och hamnar nog bland mina fem favoriter. Fotot och kameraarbetet är helt briljant. Övergångarna mellan olika scener och stämningar är också otroligt väl uttänkta. Sedan är den fantastiskt välspelad och tempot och vardagstonen i samtalsscenerna är nästan oöverträffade. Visst förstår jag om en del i den känns lite gammalt. Men själv skulle jag inte kunna ge den annat än en femma. F*cking brilliant piece af art, om du frågar mig.

  SvaraRadera
 2. Filmmedia: Jättekul att du uppskattar den så mycket. Den räknas ju som en storfilm och är en av många Hitchcock-filmer som många gillar väldigt mycket.

  Jag störde mig inte på Ingrid Bergman som jag gjorde förra gången jag såg filmen, men hon och Cary Grant har inte den där kemin jag hade velat se. Och sen är den inte så stämningsfull som många av hans andra filmer. Fast det är i mitt tycke då :)

  SvaraRadera
 3. Jag håller mig nog på Movies-Noir sida i det här fallet. Jag kom aldrig riktigt in i Notorius utan tyckte att den blev nästan seg på sina ställen. Inte ens scenerna under festen kändes så spännande som de borde ha varit.

  SvaraRadera
 4. Sofia: Nej, jag håller med. Scenerna på festen borde ha varit mer spännande, men var ändå de som var bland de bättre. Jag saknade den där lekfullheten som Hitchcock allt som oftast hade i sina filmer, även i de allvarligaste.

  SvaraRadera
 5. Haha, jag uppfattade inte alls Bergman som en skolflicka i början, snarare tvärtom. Och jag tyckte kemin mellan de två var bra. Men som du säger, inte nån av Hitchcocks allra bästa, ändå klart sevärd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Kanske har det att göra med om man kommer in i filmen eller inte. Då uppfattar man nog det mesta som lite bättre. Intressant att man kan uppfatta det på så olika sätt :)

   Radera