fredag 24 februari 2012

Oscar - Vem vinner och vem borde vinna

På söndag 26:e februari är det så dags att få reda på vilka som tar hem den hett eftertraktade Oscarn. Bara en kan vinna (det kan förvisso bli oavgjort, men den chansen är minimal) och jag tänkte ta och ge mina tips och tankar.

Det är skillnad på vad man tror och hoppas på. Hjärnan säger en sak, hjärtat en annan. Och i vissa fall är det inte helt lätt att bestämma sig vad man ska tro och hoppas på.

Läs mer om vad jag tror om samtliga nominerade här.
Läs mer om vilka jag gärna sett blivit nominerade här.

BÄSTA FILM (TIPS):


Filmen har vunnit flera priser och känns som favorit. Given är den inte, men skulle jag lägga en slant på en av de nominerade filmerna skulle det definitivt vara denna.

70% säkertBÄSTA FILM (MIN FAVORIT):


Av de nominerade är det utan tvekan min favorit. Det skulle vara en högst värdig Oscarsvinnare. Tyvärr har den inte så stor chans att ta hem segern, men det vore den roligaste och bästa överraskningen om den fick ta hem spelet.BÄSTA MANLIGA HUVUDROLL (TIPS):

Jean Dujardin (The Artist)

Inte alls lätt att tippa denna kategori då det känns ganska öppet. Men Jean Dujardin har blivit knapp favorit. George Clooney är hans främsta utmanare och har även han stor chans.

50% säkertBÄSTA MANLIGA HUVUDROLL (MIN FAVORIT):

Brad Pitt (Moneyball)

Brad Pitt gör den bästa prestationen i fältet så det vore kul om han blev belönad också. Dock pratas det inte så mycket om honom på förhand, men inget är omöjligt. Vinner Dujardin lär talet iaf vara underhållande, och det vore kul att se.
BÄSTA KVINNLIGA HUVUDROLL (TIPS):

Meryl Streep (The Iron Lady)

Oerhört svårtippat då Viola Davis setts som favorit i denna kategori. Men jag har svårt att se henne vinna och måste gå lite med hjärtat i detta fall. Streep var också bättre, men det betyder tyvärr ingenting här.

40% säkert


BÄSTA KVINNLIGA HUVUDROLL (MIN FAVORIT):

Glenn Close (Albert Nobbs)

Jag skulle verkligen unna Glenn Close en Oscar, men chanserna är små. En av anledningarna är att filmen inte alls fått samma uppmärksamhet som de övriga i fältet. Streep är den som i andra hand förtjänar Oscarn mest.
BÄSTA MANLIGA BIROLL (TIPS):

Christopher Plummer (Beginners)

Plummer är en veteran som aldrig tidigare vunnit så visst vore det kul om han fick vinna. Men han är också bra i sin roll och vinner han är det för att han förtjänar det för sin prestation.

80% säkertBÄSTA MANLIGA BIROLL (MIN FAVORIT):

Christopher Plummer (Beginners)

Egentligen tycker jag kanske att Jonah Hill var bäst, men mycket har att göra med att han överraskade mest. Plummer hoppas jag på, men Nick Nolte skulle också vara kul, även om hans chanser är små.
BÄSTA KVINNLIGA BIROLL (TIPS):

Octavia Spencer (The Help)

Det känns som en av de mest givna vinnarna och även en välförtjänt sådan isf. Rollen var uppenbart skräddarsydd för henne då karaktären skrevs med henne i åtanke. Känns inte som det finns någon som kan utmana.

95% säkert


BÄSTA KVINNLIGA BIROLL (MIN FAVORIT):

Octavia Spencer (The Help)

Finns egentligen ingen som kan utmana henne och hon var helgjuten i sin roll så det är även min favorit. Skulle hon mot all förmodan inte vinna så hoppas jag på Bérénice Bejo som var charmig.

BÄSTA UTLÄNDSKA FILM (TIPS):


Känns som storfavorit, inte bara för att det är en mycket bra film, utan kanske främst för att den även är nominerad för bästa originalmanus. Konstigare saker har skett i denna kategori, men tipset känns givet.

99% säkert


BÄSTA UTLÄNDSKA FILM (MIN FAVORIT):


Lite kul vore det om Rundskop (Belgien) skulle överraska och ta hem Oscarn. Men i ärlighetens namn vore det orättvist då A Separation är den bättre filmen och värdig Oscarn.


Läs mer om vad jag tror om samtliga nominerade här.
Läs mer om vilka jag gärna sett blivit nominerade här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar