onsdag 29 februari 2012

PalmettoTitel: Palmetto
Genre: Kriminaldrama/Mysterium/Romantik/Thriller
Land: USA/Tyskland
År: 1998
Regi: Volker Schlöndorff
I rollerna: Woody Harrelson, Elisabeth Shue, Gina Gershon, Chloë Sevigny, Michael Rapaport

Handling: Efter två år släpps reportern Harry Barber ut från fängelset. Nya bevis har kommit fram att han blev lurad. Men han är snart inne i nya härvor och är kanske inte den smartaste för att undvika dem heller.

Omdöme: Det är alltid kul och lite speciellt att se en neo-noir, en modern film-noir. Vi har allt som oftast en femme fatale som lurar/förför en man att göra något kriminellt för henne/dem. I detta fall är det Harry Barber (Woody Harrelson) som kommer ut från fängelset efter två år, har inget jobb, inga pengar, men en flickvän som väntat på honom. Han behöver ett jobb, pengar, gärna snabbt. Så kommer den sexiga Rhea Malroux (Elisabeth Shue) in i hans liv och snart erbjuder hon honom ett jobb - en kidnappning av hennes styvdotter Odette (Chloë Sevigny) som är med på det hela.


Det hela utspelar sig i det sömniga Palmetto, Florida där det är varmt, fuktigt och med det typiska tropiska regnovädret. Det tar historien inte särskilt lång tid att komma igång. De typiska ingredienserna för en sån här historia finns där, men det saknas en del i själva genomförandet. Man har inte riktigt gått på djupet och fått till stämningen som man hade önskat sig. Det blir mest halvdant och man listar ganska tidigt ut hur det mesta ligger till, även om man bjuds på några överraskningar.


Woody Harrelson fungerar bra i en sån här roll, men får inte riktigt karaktären att jobba med. Däremot är han bättre än Elisabeth Shue som brukar kunna funka, men som här tyvärr spelar över lite som femme fatale. Hon har utseendet, men inte den där farliga, onda sidan som krävs. Gina Gershon hade man kanske kunnat utnyttja lite mer, men hon funkar även om hennes karaktär inte är den bästa. Däremot måste man säga att Chloë Sevigny i en lolita-roll nog är mest minnesvärd och gör vad hon ska. Allt som allt är det här inget man måste se, men gillar man genren kan den vara värd en titt.

3 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
IMDb: 5.8

2 kommentarer:

  1. Det känns som om vi är ganska överens, även om jag saknar din noir-erfarenhet. Alla bitarna finns på plats men pusslet blir liksom inte ordentligt lagt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Nej, exakt. Det saknas helt klart en del och skulden måste läggas på regissören som inte fått till det.

      Radera