onsdag 15 februari 2012

Paradise Lost 3Titel: Paradise Lost 3: Purgatory
Genre: Dokumentär
Land: USA
År: 2011
Regi: Joe Berlinger & Bruce Sinofsky

Handling: En ytterligare utredning på tre tonåringar som dömts för mord på tre unga pojkar i Arkansas, och som tillbringat nästan 20 år i fängelse. Nya expertutlåtande och DNA-bevis ger nytt hopp i utredningen.

Omdöme: Den tredje och avslutande delen (?) om denna sanslöst spännande och makalösa historia fortsätter femton år efter den första dokumentären kom. De tre är nu i 30-års åldern, men stödet för dem har inte minskat, snarare ökat många gånger om. Även kändisar som t.ex. Johnny Depp gör sin röst hörd och nu har även några av världens främsta experter på olika områden granskat bevisen. Man hoppas få till en ny rättegång för att bevisa de tre männens oskuld.Till en början blir det mycket tillbakablickar till de föregående två delarna, framförallt den första. Men denna upprepning är nödvändig om man antingen inte sett de föregående delarna eller inte sett dem på länge. Efter ett tag kommer dock det hela igång när man får ytterligare en misstänkt. Om man inte hade mycket material för en sjuhelsikes bra film så har man nu nästan mer än vad man skulle kunna få ihop om man skulle hitta på en sådan här historia.Men varken dokumentären eller experterna som tillkallats är ute efter att anklaga eller försöka fälla någon för dåden. Nej, de är där för att försöka övertyga Arkansas domstol att de tre förtjänar en ny rättegång. Att de tre troligen inte kan ha utfört morden med de nya DNA-bevisen. Givetvis är det inte så enkelt, annars hade detta kunnat lösas för länge sen. Och det är lite det som gör detta så fascinerande och spännande, att man inte vet vart det hela ska ta vägen.Intressant nog skulle dokumentären ha avslutats på ett annat sätt. Och när den premiärvisades på Torontos filmfestival i september 2011 var det enda gången den versionen skulle komma att visas. Detta pga händelser som inträffade under slutet av augusti 2011 som gjorde att man fick ändra på slutet till det vi får se nu. Och det är givetvis en ändring man är glad över att man får ta del av. Många frågor återstår, men en sak är säker, detta är något i stil med Zodiac-mördaren där det ju kom en mycket bra film i och med Zodiac (2007). Något liknande kan förväntas här.

Betyg:
IMDb: 8.2

2 kommentarer:

  1. Kom ihåg att jag tänkte se dokumentären när första filmen kom - tyvärr föll den glömska men nu har du och plox påminnt mig igen och det tackar jag för :)

    SvaraRadera
  2. filmitch: Det är bara att få tag i alla tre delarna och bänka sig under en ledig dag och "njuta".

    SvaraRadera