onsdag 15 februari 2012

Paradise LostTitel: Paradise Lost: The Child Murders at Robin Hood Hills / Barnmorden vid Robin Hood Hills
Genre: Dokumentär
Land: USA
År: 1996
Regi: Joe Berlinger & Bruce Sinofsky

Handling: Dokumentär som synar ett mycket brutalt mord på tre åttaåriga pojkar i West Memphis, Arkansas, USA. Det visar sig att de tre pojkarna blivit sexuellt utnyttjade och torterade. Tre hårdrockare, med möjlig koppling till satansdyrkan, verkar vara de perfekta gärningsmännen. De ställs inför rätta, men är de verkligen skyldiga?

Omdöme: Denna den första del i historien om de brutala morden i Robin Hood Hills 1993 följer rättegången mot tre unga killar, mellan 16-18 år gamla. De anklagas för att ha torterat, våldtagit och mördat tre 8-åriga pojkar. Orsaken lär ha varit en slags satansdyrkan som gjorde att de offrade dessa barn i en ritual. Men omständigheterna kring fallet visar sig vara mycket mer komplicerade än så.Det känns som dokumentären är ganska balanserad, där man låter båda sidor få lika mycket uppmärksamhet. Båda sidors familjer får komma till tals och givetvis är alla offer i sådana här sammanhang. De mördade barnens familjer är uppenbart säkra på att de tre åtalade tonåringarna är de skyldiga. Stor del av dokumentären utspelar sig i rättegången och man får bevisen presenterade för sig som tittare. Och det är faktiskt inte alls lätt att säga hur det ligger till.En sak som är säker är att rättegången och polisarbetet inte varit optimalt. Detta gör att att man känner lite extra för de tre åtalade, speciellt med tanke på att barnens föräldrar inte direkt är några änglar. Det är främst en far som kommer att väcka extra uppmärksamhet och det är John Mark Byers som är styvfar till en av de mördade pojkarna. Det är främst när han ger en kniv i julklapp till HBO, som står för produktionen av dokumentären, som han blir ett hett ämne.Denna två och en halv timmes dokumentär bjuder på allt en bra dokumentär ska ha. Bra balans, spänning och en bra inblick i ett högst fascinerande fall som givetvis inte kunde sluta här utan man följde upp med två dokumentärer till om det hela. Ett extra plus till musikvalet då man spelar Metallica rakt igenom, något som givetvis har en betydelse då de åtalade har dem som favoritband.

Betyg:
IMDb: 8.4

2 kommentarer:

  1. Vilket paradis är det som är förlorat?

    SvaraRadera
  2. Sofia: Det är väl allas tillvaro i det lilla samhället som påverkats av det hela. Alla är offer, så allas paradis (frihet, att få leva) är förlorade.

    SvaraRadera