tisdag 14 februari 2012

Project NimTitel: Project Nim
Genre: Dokumentär
Land: Storbritannien/USA
År: 2011
Regi: James Marsh

Handling: Historien om Nim, schimpansen som på 70-talet hamnade i fokus för ett banbrytande experiment som var tänkt att visa att en apa skulle kunna lära sig att kommunicera med talande språk om den uppfostrades och togs om hand som ett mänskligt barn...

Omdöme: Med regi av James Marsh, som vann en Oscar för sin dokumentär Man on Wire (2008) och som bl.a. även regisserade den andra delen i en trilogi, Red Riding: 1980 (2009), har man följt historien om Nim och ett gäng människor som deltog i experimentet. Ett experiment lett av professor Herb Terrace som gick ut på att uppfostra en schimpans i vanlig, mänsklig familjemiljö och se om man kunde lära den att kommunicera.Herb kontaktade Stephanie LaFarge som i början av 70-talet var gift med en författare och levde i New York tillsammans med deras sex-sju barn. Hon gick med på att ta hand om Nim och uppfostra honom som sitt eget barn. Eftersom hon hade goda erfarenheter sen tidigare gick det mesta smärtfritt till en början. Författarmaken var inte så förtjust i Nim och vice versa. Schimpansungar uppfostras alltid av mamman och det var naturligt att han drogs till henne. Som naturlig instinkt var han ofta aggressiv mot män för att visa vem som bestämde.Men saker var inte en dans på rosor, inte för Herb som var ansvarig för projektet. Han ville ha struktur och schema för Nim. Han ville även att man skulle dokumentera framstegen, kommunikationen via teckenspråk osv. Men då Stephanie hade en hippieliknande syn fick Nim och hennes barn göra lite allt möjligt. Istället anlitade Herb diverse lärare som började lära upp och utföra tester med Nim. Detta gjorde att man fick framsteg i experimentet, men samtidigt blev tillvaron för Nim allt stressigare.Det är en högst intressant inblick i detta experiment. Ett experiment man inte skulle kunna tänka sig i dagens samhälle. Nim behandlades på det stora hela väl under omständigheterna. Man utförde inga medicinska experiment på honom under den här tiden, men givetvis var det inte optimalt för en schimpans. Men han uppfostrades som ett barn och blev lite bortskämd. Han var också smart, han lärde sig hur han skulle utnyttja sina lärare för att få som han ville.På många sätt är det här en både intressant och stark dokumentär som låter de inblandade berätta sin historia om Nim, deras inblandning och syn på det hela. Man blir både glad och ledsen under dokumentären, vilket inte är så konstigt med tanke på Nim och allt som han fick vara med om.Något som känns väldigt uppenbart är att Hollywood tog stor inspiration från denna historia till filmen Rise of the Planet of the Apes (2011). Saker som uppfostran, experiment, svårigheterna när han blev äldre m.m. Detta är dock en sann historia med riktiga känslor, människor och schimpanser. Detta är den högst sevärda historien om Nim.

Betyg:
IMDb: 7.4

6 kommentarer:

 1. Nu är den sedd.

  Dessa djur....

  SvaraRadera
 2. Fiffi: Jaså, det var kul. Eller ? :)

  SvaraRadera
 3. Djur är aldrig speciellt kul men det var en intressant film helt klart.

  SvaraRadera
 4. Fiffi: Ok, bra att du inte tyckte den var dålig iaf då hade jag ifrågasatt din smak en aning ;)

  SvaraRadera
 5. Låter helt klart som en intressant dokumentation av ett experiment, snarare än hur det egentligen går för Nim. Känns för ostrukturerat för att ha någon vetenskaplig bäring i alla fall. Ur ett lingvistiskt perspektiv är det i så fall mer spännande att ta del av dvärgchimpansen Kanzis utveckling.

  SvaraRadera
 6. Sofia: Definitivt intressant experiment och man lämnar filmen med en hel del sorg och glädje. Varmt rekommenderad.

  SvaraRadera