onsdag 8 februari 2012

RockyTitel: Rocky
Genre: Drama/Romantik/Sport
Land: USA
År: 1976
Regi: John G. Avildsen
I rollerna: Sylvester Stallone, Talia Shire, Burt Young, Carl Weathers, Burgess Meredith, Joe Spinell

Handling: En bortkommen, fattig boxare får chansen att gå upp i en match om världsmästartiteln. Men priset för framgång kan komma att stå honom väldigt dyrt.

Omdöme: Historien om Rocky Balboa (Sylvester Stallone) är välkänd och kom som en inspiration för en stor publik när filmen kom. Än idag vet alla vem Rocky är. Och det var Stallone som skrev manuset och gjorde allt för att få spela rollen själv, trots att han likt titelkaraktären var fattig och i behov av pengar. Men hans ihärdighet belönades och filmen fick tio Oscarsnomineringar, varav den vann tre, bl.a. för bästa film.Rocky är en talangfulla boxare, men han har aldrig blivit något mer än en medelmåtta som går småmatcher. Han jobbar åt gangstern Gazzo (Joe Spinell) som benknäckare och samlar in pengar åt honom runt om Philadelphia. Men Rocky är även en snäll kille med stort hjärta som gillar att besöka djuraffären i närheten av gymmet han tränar på. Detta för att han är förtjust i Adrian (Talia Shire), en blyg ung kvinna som är syster till hans vän Paulie (Burt Young). Att få Adrians uppmärksamhet är något han strävar efter varje dag, med nya skämt han tänkt ut.Det är egentligen historien om Rocky och Adrian som är filmens mest intressanta, som väcker mest känslor. Adrian, som aldrig blivit uppvaktad tidigare och mest hållit sig i sitt trygga skal, kan inte tänka sig att Rocky menar allvar med henne. Men det är precis vad han gör och Adrian blir som en ny människa när hon förstår att hans ord och uppträdande är genuint och inte bara spel för galleriet. Denna förvandling känns dock inte helt trovärdig av Talia Shire, men funkar trots allt för historiens skull.Stallone ger ett väldigt bra porträtt av den här mannen och har baserat mycket på sina egna erfarenheter som en skådespelare/manusförfattare på botten. Något som är lyckat är att fokus inte ligger på själva boxningstemat utan på personen Rocky och hans liv. Boxningsscenerna är inte de främsta man sett, så det är tur att man hållt dessa till endast ett fåtal minuter. Man hade kanske önskat att få följa Rocky och Adrian mer under andra halvan av filmen, men det är fortfarande uppbyggnaden och deras relation som är filmens starkaste.4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.1

4 kommentarer:

 1. Fortfarande liiiiite taggtrådigt tycker jag allt ;)

  En solklar fullpoängare för mig!

  SvaraRadera
 2. Fiffi: Ja, jag misstänkte allt att du skulle vara lite besviken :) Det är en film jag inte hade sett på väldigt länge så jag var lite överraskad att det var så lite boxning och så mycket fokus på Rocky och Adrian. Men det var nog bara bra. Sen att filmen inte når upp till några riktiga höjder för egen del är så klart lite synd.

  SvaraRadera
 3. Jag hade inte heller sett den på länge men gav den ny chans som den kanske inte skulle ha förtjänat. lite kalkonvarning på sina ställen tyckte jag.

  SvaraRadera
 4. filmitch: Jag kan tycka att kalkonvarning är ganska hårda ord mot en Oscarsvinnare. Samtidigt förstår jag lite vad du syftar på. Men med tanke på att budgeten var ynka $1m så har man fått till en ganska bra film måste jag säga.

  SvaraRadera