torsdag 9 februari 2012

Topp Tio Torsdag: Al Pacino

De tio bästa filmerna med Al Pacino [1940-]. Observera att detta inte är en lista över de bästa prestationerna utan endast filmerna.

10 - Serpico (1973)
Al Pacino i rollen som "Serpico", en polis som går "undercover" och hamnar i tuffa och farliga situationer.

9 - Insomnia (2002)
Pacino spelar polisen "Will Dormer" som lider av sömnlöshet när han tar sig an ett mordfall i Alaska. Läs mer.

8 - Donnie Brasco (1997)
Polisen Donnie Brasco infilterar sig i maffian genom att bli vän med "Benjamin 'Lefty' Ruggiero" (Pacino), något som inte direkt uppskattas.

7 - The Insider (1999)
Pacino spelar producenten för CBS 60 Minutes, "Lowell Bergman", som får nys om en stor story inom tobaksindustrin.

6 - Carlito's Way (1993)
Nyligen frisläppt från fängelset försöker "Carlito Brigante" (Pacino) hålla sig borta från narkotika och våld, något som är lättare sagt än gjort.

5 - The Godfather: Part II (1974)
Den hyllade uppföljaren där Al Pacino spelar "Michael Corleone" som tar över familjens maffiaverksamhet.

4 - Dog Day Afternoon (1975)
Ett inte så välplanerat bankrån blir till en mediacirkus och nerverna hos de inblandade sätts på prov. Pacino spelar "Sonny Wortzik". Läs mer.

3 - The Godfather (1972)
Pacino spelar "Michael Corleone" som kommer hem till familjen där han börjar jobba åt Gudfadern. En av de största filmerna i filmhistorien.

2 - Scarface (1983)
Kraftfull skildring om kubanen som siktar mot stjärnorna och tar över den kriminella verksamheten i Miami. Pacino spelar "Tony Montana". Läs mer.

1 - Heat (1995)
Polisen "Vincent Hanna" (Pacino) tänker göra allt för att sätta dit ett hänsynslöst och professionellt gäng yrkeskriminella. Läs mer.


Bonus - Scent of a Woman (1992)
Al Pacinos (ofattbart) enda Oscarsbelönade prestation är den som den blinde "Frank Slade". Han tar med sig unge Charlie och visar honom en helg han sent kommer glömma.

Fler Topp Tio hittas här.

18 kommentarer:

 1. Haha, jag misstänker att Fiffi kommer att göra vågen inför förstaplatsen. :)

  Bästa Pacino-prestationen för egen del? Hmm, vet inte riktigt. Gillar honom i The Insider.

  Förresten, man har lyckats få Pacino att se riktigt gammal eller i alla fall trött ut i Gudfadern 2. Han ser ju betydligt mer på g och piggare ut i Scarface nästan tio år senare.

  SvaraRadera
 2. Högt och lågt om vartannat ;) Jag gillar Pacino även när han spelar över, det hänger mer på historien. Vilket är anledningen till att jag skulle vilja ta bort Heat (tråkig), Scent of a Woman (sentimentalt dravel), Insomnia (har aldrig fattat grejen med den filmen) och Carlito's Way (har vi inte sett den historien tusen ggr förut?). Ersätt dem med åtminstone Frankie & Johnny och Glengarry Glen Ross. Varför inte kanske Sea of Love också ;)

  Men en rolig och intressant lista var det i vilket fall som helst.

  SvaraRadera
 3. *Vååååååååååågen*

  NOT!

  ;)

  Nåja. Jag gillar Al Pacino, det är ju inte hans fel att Heat blev tre timmar dynga.

  Jag tycker han är som allra allra bäst i Gudfadern (kul att peaka vid så unga år) men å andra sidan har du glömt/missat/valt bort hans paradroll i Frankie & Johnny. Å tredje sidan så tycker jag alltid han är bra, även när han är dålig och spelar över. Al Pacino är Al Pacino liksom. :)

  Vågar inte ens tänka på om du skulle göra en likadan lista med Sly. Då skulle jag behöva äta lugnande.

  SvaraRadera
 4. Jojjenito: Notera att detta inte är en lista över bästa prestationerna utan vilka filmer jag tycker är bäst med Pacino. Det skulle se helt annorlunda ut om det vore bästa prestationerna :)

  Ja, jag tänkte också på det. Make-up kan man göra en hel del med. Eller så var det alla substanser han använde på 80-talet som gjorde honom att se piggare ut ;)

  SvaraRadera
 5. Sofia: Sådana här listor är givetvis högst personliga. De filmer du nämner som alternativ är inte alls dumma, men i Pacinos fall har han i mitt tycke gjort tio bättre filmer, och det är dem jag tagit med.

  Scent of a Woman är inte heller någon favorit för mig, men den fick komma med som bonus eftersom det är hans enda Oscarsvinnande prestation. Att han inte fick vinna en eller ett par Oscars under 70-talet är för mig helt ofattbart.

  SvaraRadera
 6. Fiffi: Igen, det är INTE en lista över hans bästa prestationer utan hans bästa (enligt mig) filmer. Heat är ju en personlig favorit så den får vara överst. Men visst är det så att Gudfadern kanske är hans bästa film egentligen, svårt att säga emot. Men en lista ska vara personlig och det är den.

  Frankie & Johnny kommer inte med just för att den i mina ögon inte tillhör hans bästa filmer. Däremot som prestation skulle den mycket väl kunna vara med.

  Stallone ? Frågan är om man får ihop tio bra filmer... Tror hans medelbetyg tyvärr är alldeles för lågt. Men vem vet, han kanske dyker upp under 2015 eller liknande ;) Eller så får han göra ett gästinhopp lite tidigare...

  SvaraRadera
 7. Ja, det finns ju helt klart prestationer som Pacino _borde_ ha fått en Oscar för långt innan han fick en för Scent of a Woman.

  SvaraRadera
 8. Sofia: Visst är det så och även om man inte ska ta ifrån honom något för sin Oscarsvinnande prestation borde han vunnit för annat.

  Men ett stort "problem" är ju att det även beror på vilka andra prestationer som fanns de åren.

  Gick igenom hans nomineringar och åtminstone två Oscars borde han vunnit innan den han fick med tanke på konkurrensen.

  Svårt att slå Jack Nicholsons prestation i Gökboet det året t.ex...

  SvaraRadera
 9. Vore det inte en häääärlig nöt att bita i, att hitta tio filmer i vilka du tycker Stallone varit bra (nog). Jag kan rabbla en hel drös om du behöver tips. :)

  SvaraRadera
 10. Fiffi: Jag kan ge dig tre bra filmer och prestationer av Stallone.

  Det är Rocky, First Blood och Cop Land, där sistnämnda är en klart underskattad prestation och film.

  SvaraRadera
 11. Cobra då? Lock up? Rebel? Night hawks? Rambo III? Rocky IV? Get Carter? Judge Dredd? För att inte tala om Stopp annars skjuter morsan skarpt. Finns en aldrig sinande källa av filmer att välja bland. Jue. ;)

  SvaraRadera
 12. Fiffi: Hmm, fast det är skillnad på underhållande och bra prestationer ;) Fast det är så klart väldigt personligt och du har en "viss" förkärlek till Sly, haha.

  SvaraRadera
 13. Här hade jag sett lite fler filmer, endast nr 4 och 9 har gått mig förbi och Pacino har gjort en del bra roller genom åren men prestationerna i Scarface, Heat o Scent of a women hör verkligen inte dit.Ho-Ha. den sistnämnda ids jag inte ens se om men Heat ligger på listan.

  SvaraRadera
 14. filmitch: Haha, just de tre du nämner, alltså Scarface, Heat och Scent of a Woman tillhör ju hans skrikigare roller, och jag vet att du stör dig på det.

  Däremot har du alltså inte sett Dog Day Afternoon än (#4) ? Då tycker jag det är en film du ska försöka se när du får en chans. Det är både en av hans bättre prestationer och en mycket trevlig film. Kolla in den.

  SvaraRadera
 15. Och jag hänger med att de är de bästa filmerna med Al. Där hamnar nog Gudfadern II följd av Gudfadern. Scarface är inte speciellt bra då gillar jag faktiskt Carlitos way bättre.

  SvaraRadera
 16. filmitch: Mmm, många som föredrar Gudfadern II före originalet. Men för mig förblir nog originalet alltid bäst då Marlon Brando ju ÄR gudfadern ;)

  SvaraRadera
 17. Saknar The Panic in Needle Park (1971)...men eftersom det var en lista med personligt utvalda filmer...

  SvaraRadera
 18. Hade det varit hans bästa prestationer hade den nog kommit med. Men som film tycker jag inte den är bland de tio bästa.

  SvaraRadera