torsdag 2 februari 2012

Topp Tio Torsdag: Alec Guinness

De tio bästa filmerna med Alec Guinness [1914-2000]. Observera att detta inte är en lista över de bästa prestationerna utan endast filmerna.

10 - Murder by Death (1976)
Förutom Guinness syns även bl.a. Peter Sellers och David Niven i denna deckarkomedi. Guinness spelar butlern "Bensonmum".

9 - The Man in the White Suit (1951)
En mysig och charmig liten film där Guinness spelar uppfinnaren "Sidney Stratton" som skapar en väldigt speciell kostym. Läs mer.

8 - The Ladykillers (1955)
Guinness spelar ledaren "Professor Marcus" i ett kriminellt gäng. Klassisk brittisk komedi, även med Peter Sellers. Läs mer.

7 - Kind Hearts and Coronets (1949)
Guinness spelar här inte mindre än ÅTTA olika karaktärer i en högst sevärd komedi som satte standarden för främst Peter Sellers.

6 - The Lavender Hill Mob (1951)
En av flera klassiska brittiska komedier som Guinness medverkade i under 50-talet. I denna spelar han "Henry Holland" som stjäl en stor mängd guldtackor från banken han jobbar på.

5 - Our Man in Havana (1959)
Guinness spelar dammsugarförsäljaren "Jim Wormold" som bor på Havana tillsammans med sin dotter. För att tjäna en extra hacka börjar han jobba åt brittiska Secret Service. Läs mer.

4 - Doctor Zhivago (1965)
Guinness har en mindre roll i denna klassiska och episka film. Han spelar den lite onda karaktären "Yevgraf".

3 - Lawrence of Arabia (1962)
Klassiskt äventyr där Guinness, i rollen som "Prins Feisal", får låta Peter O'Toole dominera. Läs mer.

2 - The Bride on the River Kwai (1957)
Alec Guinness kom att vinna sin enda Oscar för sin prestation som "Överste Nicholson" i detta klassiska krigsdrama.

1 - Star Wars (1977)
Vad filmen/trilogin skulle vara utan Guinness är svårt att säga, men en sak är säker och det är att han ger lite extra tyngd till filmen med sin karaktär "Ben 'Obi-Wan' Kenobi".


Bonus - Tinker, Tailor, Soldier, Spy (1979)
Som en liten bonus tycker jag man kan nämna mini-serien där Guinness spelar huvudkaraktären "George Smiley".

Fler Topp Tio hittas här.

10 kommentarer:

 1. Spännande val av skådis till första listan. Jag hade aldrig tänkt tanken om jag så hade funderat i hundra år men desto roligare att läsa om - och att lära sig lite nytt ;)

  SvaraRadera
 2. Fiffi: Det finns en orsak till varför det blev just Alec Guinness. Han är nämligen den skådespelare vars filmer fått bäst snittbetyg av mig (minst tio sedda filmer).

  SvaraRadera
 3. En av giganterna helt klart och ett roligt urval filmer. Ska jag ta på mig skulden för den berömvärt tydliga programförklaringen i början? ;)

  SvaraRadera
 4. Kul idé och kul lista. Jag har inte sett så många på listan dock.

  Men vadå, börja med "bästa" listan för att sedan ha sämre och sämre listor??? Jag fattar icke.

  SvaraRadera
 5. Sofia: Ja, Alec Guinness är ju inte direkt det första namnet man tänker på nuförtiden, men "back in the days" var han ju en riktig gigant. Riktigt bra i allt jag sett honom i och kunde verkligen spela det mesta, även om han till en början spelade lättsammare roller.

  Haha, jag höll det kort och tydligt (nåja) den här gången. Tyckte inte det behövdes så mycket mer. Och ja, jag tror jag hade det färskt i minnet från förra gången ;)

  Kul att det uppskattas !

  SvaraRadera
 6. Henke: Det kommer mera, var så säker. Behöver inte alltid vara skådespelare, men en "topp tio torsdag" blir det från och med nu.

  Haha, ja det kanske lät lite konstigt det där. Men för att jag ska ha lite ordning och reda så valde jag helt enkelt på detta vis. Det betyder inte att det kommer bli sämre filmer för det. Tänk på att vissa skådespelare har jag sett t.ex. 30 filmer med, då blir snittet oftast lägre överlag, men det kan fortfarande finnas 10 riktigt bra filmer bland dessa.

  SvaraRadera
 7. Härlig liten lista. Alec Guiness är klart värd att lyfta fram.

  SvaraRadera
 8. Filmedia: Tack, och jag håller med. Det kommer komma fler härliga listor framöver. Har redan några trevliga på lager :)

  SvaraRadera
 9. Härligt ser fram mot nästa torsdag då jag gillar listor.
  Har bara sett 1, 3 och 4 på listan skamligt! Är inget större Star Wars fan vad jag minns så ångrade Guiness att han medverkat?

  SvaraRadera
 10. filmitch: Kul att du också uppskattar listor! Nästa är klar och kommer alltså på torsdag.

  Känner inte till om han ångrade sin medverkan i Star Wars, men oförglömlig är han.

  Många av hans komedier är verkligen charmiga och visar hans bredd. Väl värda att kolla upp.

  SvaraRadera