torsdag 23 februari 2012

Topp Tio Torsdag: Joan Allen

De tio bästa filmerna med Joan Allen [1956-]. Observera att detta inte är en lista över de bästa prestationerna utan endast filmerna.

10 - Face/Off (1997)
John Woo-regisserad actionfilm där en polis (John Travolta) och en kriminell (Nicolas Cage) byter identitet (och ansikte) med varandra. Joan Allen spelar "Eve Archer", fru till Travolta i filmen.

9 - Hachiko: A Dog's Story (2009)
Historien om hunden Hachiko och familjen Wilson som går igenom mycket tillsammans. Allen spelar "Cate Wilson". Läs mer.

8 - The Contender (2000)
Joan Allen kom att få sin tredje Oscarsnominering för sin roll som "Laine Hanson" i detta politiska rävspel.

7 - The Bourne Ultimatum (2007)
Den tredje filmen om Jason Bourne där Allen spelar den operativa chefen "Pam Landy". Läs mer.

6 - Pleasantville (1998)
Två syskon blir en dag indragna i en 50-tals TV-serie och måste anpassa sig till en svartvit värld. De måste försöka ta sig tillbaka till sin värld genom att sätta färg på saker och ting. Allen spelar mamman "Betty Parker". Läs mer.

5 - The Upside of Anger (2005)
"Terry Ann Wolfmeyer" (Joan Allen) är mor till fyra döttrar och måste få ordning på sitt liv när hennes make en dag försvinner från deras liv i detta romantiska drama med komiska inslag.

4 - The Notebook (2004)
Det romantiska dramat om ett älskande par som utspelar sig under flera decennier. Allen spelar "Anne Hamilton".

3 - The Bourne Supremacy (2004)
Allen spelar "Pam Landy" för första gången i den andra filmen om Jason Bourne. Läs mer.

2 - The Ice Storm (1997)
Historien utspelar sig under 70-talet där två familjer, grannar och vänner förlorar kontrollen över sina liv. Allen spelar "Elena Hood". Läs mer.

1 - Manhunter (1986)
I sin andra filmroll spelar Joan Allen den blinda "Reba McClane" som blir en seriemördares kärleksintresse i denna den första filmen om Hannibal Lecter. Läs mer.

Fler Topp Tio hittas här.

6 kommentarer:

 1. Du har en av mina absoluta favoritfilmer som nummer 2. Guuuuud vad bra hon är där!

  SvaraRadera
 2. Fiffi: Alla är bra i The Ice Storm. En film som har en sån där speciell stämning som få lyckas med.

  Joan Allen är en lite underskattad/bortglömd skådespelerska tror jag. Brukar alltid vara stabil och bra.

  SvaraRadera
 3. Bra uppmärksammande, Joan Allen förtjänar mycket mera cred! Inte minst eftersom hon kan spela både "mjuka" (Pleasentville) och "hårda" (Bourne) roller precis lika övertygande.

  Däremot är jag inte så vansinnigt förtjust i The Ice Storm, hade det handlat om prestationer hade jag gladeligen bytt ut den mot Ethan Frome. Men som film betraktat slår den ändå inte Ang Lee, ens i hans sämre stunder.

  SvaraRadera
 4. Sofia: Kul att du också uppskattar henne. Och precis som du nämner klarar hon av att spela olika typer av roller lika bra och övertygande.

  SvaraRadera
 5. Likt förra veckans skådis är detta en person jag inte lagt märke till men som oftast levererar. Har faktiskt sett alla filmer förutom the Notebook och visst är Allen bra i alla och ingen av de filmer jag sett på listan är dåliga. Bra val.

  SvaraRadera
 6. filmitch: Tack och kul att du också uppskattar henne och filmerna. Håller med att hon inte är den man lägger märke till först av alla, men hon är alltid stabil och har medverkat i bra filmer.

  SvaraRadera