torsdag 16 februari 2012

Topp Tio Torsdag: Sissy Spacek

De tio bästa filmerna med Sissy Spacek [1949-]. Observera att detta inte är en lista över de bästa prestationerna utan endast filmerna.

10 - The Help (2011)
Livet i 60-talets början i ett idylliskt samhälle vänds upp-och-ner när en aspirerande journalist vill skriva om de svartas situation. Spacek har en mindre roll som "Missus Walters". Läs mer.

9 - Badlands (1973)
I sin stora genombrottsfilm spelar Spacek den unga "Holly" som blir ihop med den äldre Kit (Martin Sheen) i Terrence Malicks regidebut.

8 - 3 Women (1977)
I denna drömlika historia blir "Pinky" (Spacek) både förtjust och besatt i sin arbetskamrat och rumskompis Minnie. Med några vändningar och förändringar kan det gå lite hur som helst. Läs mer.

7 - In the Bedroom (2001)
Detta kom att bli Spaceks sjätte Oscarsnominering i rollen som "Ruth Fowler" i en både stark och laddad film. Läs mer.

6 - Prime Cut (1972)
Spacek gör sin filmdebut i minnesvärd film där hon ställs mot tunga pjäserna Gene Hackman och Lee Marvin. Läs mer.

5 - Affliction (1997)
Stark och karaktärsdriven film av Paul Schrader där Spacek spelar "Margie Fogg". Läs mer.

4 - Carrie (1976)
Brian De Palmas lite obehagliga film om "Carrie" (Spacek) som är en mobbad och plågad ung tjej, men med oanade krafter.

3 - Missing (1982)
Stark politiskt och gripande drama där Spacek spelar "Beth Horman", fru till en man som försvinner i Chile där de bor. Läs mer.

2 - The Straight Story (1999)
En historia om en man som väljer att sätta sig på gräsklipparen och köra till sin bror över hela USA. Spacek spelar här "Rose".

1 - JFK (1991)
Storfilmen om konspirationsteorierna och utredningen kring mordet på John F. Kennedy där Spacek spelar "Liz Garrison", distriktsåklagarens (Kevin Costner) fru.

Fler Topp Tio hittas här.

8 kommentarer:

 1. Jag har bara sett hälften av filmerna du skriver om på listan men för mig lyser hon klarast i Carrie (som var den första filmen med henne jag såg) och The Straight Story (som är den bästa).

  Hon är en sån skådis som liksom bara "finns", hon gör inget större väsen av sig, är inte överdrivet tjusig, bara duktig - om nu det är så "bara". Kul att du gav henne lite prime time på bloggen, det förtjänar hon :)

  SvaraRadera
 2. Fiffi: Ja, hon har länge flygit under radarn för mig, och säkert många andra. Men hon är en skådespelerska jag alltid uppksattar och som varit med i flera bra och minnesvärda filmer.

  Gillar faktiskt flera av hennes prestationer under 70-talet när hon slog igenom och var ung. Men hon har visat att hon håller i längden, inte minst med hennes sex Oscarsnomineringar.

  SvaraRadera
 3. Har bara sett JFK, Carrie och The Straight story. JFK o TSS gillar jag. carrie kan kvitta men det beror på De palma och inte Spacek. Hon är ofta stabil men hör kanske inte till mina favoriter. Ser redan fram emot nästa vecka :)

  SvaraRadera
 4. Hatten av för sådana här ambitiösa blogginlägg. Jag vet inte vad jag ska tycka om Sissy. Jag tycker hon ser lite äcklig ut, väldigt ljus. Badlands och framför allt The straight story är i alla fall mycket bra filmer. Carrie har jag inte sett, jag är för räddhågsen för det!

  SvaraRadera
 5. Hehe, lustigt det där med att du listar de bästa filmerna och inte de bästa insatserna. Eftersom det är en viss skådis som alltid är fokus så blir det ju naturligt så att man tänker på minnesvärda insatser snarare än filmer.

  Förresten, var det så att Michael Jackson ville få en nästa som liknade Spaceks när han började med sina plastikoperationer. Eller är det bara jag som tycker deras näsor liknar varandra?

  http://cdn02.cdnwp.celebuzz.com/wp-content/uploads/2010/12/27/michael-jackson.jpg

  http://images.ctv.ca/archives/CTVNews/img2/20110114/600_ap_sissy_110114.jpg

  SvaraRadera
 6. filmitch: Spacek har inte tillhört mina favoriter, men det är bara att konstatera att hon varit med i flera filmer jag gillat. Och då förtjänar man att stå i rampljuset ;)

  Ju mer jag sett med henne, ju mer gillar jag henne. Och hon har anpassat sig bra från att spela oskuldsfull tjej på 70-talet till vuxen kvinna, mamma etc.

  Tre tips: Missing (1982), Affliction (1997) och In the Bedroom (2001) - tre bra filmer, alla med bra skådespeleri och storys.

  Det kommer mera, kul att det uppskattas :D

  SvaraRadera
 7. Henke: Håller med, hon ser speciell ut, särskilt i hennes tidiga filmer. Men det gör också att hon sticker ut och jag kan egentligen rekommendera att man ser de flesta filmerna på listan.

  SvaraRadera
 8. Jojjenito: Ja, jag valde att fokusera på skådespelare. Men tyckte det var roligare att framhäva filmerna istället för prestationerna. De kan göra riktigt bra prestationer i en film, men filmen i sig är inte direkt sevärd trots det.

  Men visst, lite konstigt kan man kanske tycka, det förstår jag :)

  Angående näsan, inget jag tänkt på tidigare, men nu när du säger det...

  SvaraRadera