torsdag 2 februari 2012

Under SiegeTitel: Under Siege / Under belägring
Genre: Action/Thriller
Land: USA/Frankrike
År: 1992
Regi: Andrew Davis
I rollerna: Steven Seagal, Tommy Lee Jones, Gary Busey, Erika Eleniak

Handling: En grupp tungt beväpnade terrorister kapar slagskeppet Missouri och lägger beslag på dess kärnvapen. De har dock inte räknat med fartygets kock - Casey Ryback.

Omdöme: Det var nog runt tiden när filmen kom som man såg denna film senast. Minns att den var ganska omtalad och omtyckt då, iaf bland ungdomar som gillade action. Och det är egentligen inte så konstigt att det är en helt ok actionfilm när man har Andrew Davis som regissör. Davis som året efter gjorde sin bästa film The Fugitive (1993) där även Tommy Lee Jones var med igen och den gången vann en Oscar.Det är egentligen lite samma upplägg som i t.ex. Die Hard (1988) där terrorister tar över något (i det fallet en skyskrapa) med en massa människor, men missar den som utgör det största hotet. I det här fallet är det kocken Casey Ryback (Steven Seagal) som har ett par ess i rockärmen. Att det är Seagal som spelar rollen gör tyvärr automatiskt att filmen tappar i trovärdighet. Samtidigt accepterar man honom här, mer än i någon annan roll i hans karriär. Han får leka "MacGyver" och man tänker, varför inte ?Vad Erika Eleniak gör i filmen är lite av en gåta. Men igen så är det något man kan ha överseende med. Hon är med för att man ska ha med åtminstone en kvinnlig karaktär i filmen. Man får ju inte låta pojkarna leka ensamma. Tycker allt som oftast Tommy Lee Jones har en tendens att spela över, så även här. Det är hans stil liksom och man accepterar det. Däremot fungerar Gary Busey bra i en lite excentrisk roll, men ändå tillräckligt nedtonad för att man ska uppskatta hans insats i filmen.En intressant fråga som man ofta funderar på i den här typen av film där en ond karaktär, i det här fallet William Stranix (Tommy Lee Jones), utför terrorverksamhet är var man hittar alla likasinnade som är villiga att göra allt detta. Men igen, det är något man lätt kan ignorera i denna typ av film där sådana saker inte behöver förklaras. Istället får man fokusera på underhållningsvärdet som faktiskt är helt ok.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.3

9 kommentarer:

 1. Vad erika Eleniak gör i filmen? Hon kommer ju upp ur en tårta! Mer behövs inte i en film som denna... ;-)

  SvaraRadera
 2. Henke: Haha, så sant så sant :) Det är förvisso en ytterst minnesvärd scen då det var det enda jag kom ihåg från filmen.

  SvaraRadera
 3. Det finns säkert en eller ett par passande FB-grupper för sådana som William Stranix. Medan Under Seige absolut inte når upp till The Fugitive- eller Die Hard-nivå är den helt klart en av Segals mest underhållande i alla fall.

  SvaraRadera
 4. Sofia: Ja, det håller jag med om. Seagal själv är inte lika dryg som han brukar vara och filmen håller bra standard. Trevlig underhållning helt enkelt.

  SvaraRadera
 5. Den här har ett problem som finns i många actionfilmer med liknande koncept t.ex Air-Force one och Die Hard. Om man nu är ondsint skurk och har en massa folk som gisslan. Varför inte börja skjuta av en efter en tills hjälten ger upp? I Air-force one har de t.om presidentens familj i förvar. Detgivna svaret är att då blir det ingen film men då tycker jag man kunde lösa det hela via manus på något sätt.

  SvaraRadera
 6. filmitch: Visst är det så. Denna typ av film har en del logiska luckor och man får helt enkelt ta av sig de kritiska glasögonen en stund ;) Vissa lyckas bättre än andra att få en att inte tänka på sånt...

  SvaraRadera
 7. Mina kritiska glasögon ligger ofta och samlar damm men ibland måste de tas på ;)

  SvaraRadera
 8. filmitch: Haha, så sant så. Tyvärr har jag väl allt för ofta på mig de glasögonen :)

  SvaraRadera