onsdag 29 februari 2012

Young FrankensteinTitel: Young Frankenstein / Det våras för Frankenstein
Genre: Komedi
Land: USA
År: 1974
Regi: Mel Brooks
I rollerna: Gene Wilder, Peter Boyle, Marty Feldman, Teri Garr, Madeline Kahn, Gene Hackman

Handling: Dr. Frederick Frankenstein, sonson till den ökände Dr. Frankenstein, får plötsligt ärva farfaderns gamla slott i Transylvanien. På slottet väntar den originella personalen - den puckelryggiga Igor, den söta laboratorieassistenten Inga och den skräckinjagande frau Blücher.

Omdöme: Det här är utan tvekan min favoritfilm av Mel Brooks. Men den största orsaken till det är Gene Wilder. Det lär ha varit hans idé som han presenterade för Mel Brooks när de spelade in Blazzing Saddles (1974) tillsammans och de har båda skrivit manuset här. Med en annan skådespelare än Gene Wilder är det ytterst tveksamt om det hade blivit en film i samma klass. Å andra sidan är filmen nog inte särskilt tilltalande om man mot all förmodan inte gillar Gene Wilder...


Det tar inte alls lång tid för Wilder att visa vad han går för. Han introduceras när han i en föreläsningssal talar inför sina elever. Han insisterar att hans namn uttalas Fronkensteen, främst för att han inte vill bli förknippad med sin okände farfar Dr. Frankenstein som än idag inte har något gott rykte. Snart får han veta att han fått ärva ett slott i Transylvanien där hans farfar Dr. Frankenstein utförde experiment. Och så snart han satt sin fot i slottet blir han övertygad om att han måste utföra samma experiment.


Vid sidan av den utmärkte Gene Wilder har man lyckats bra med rollbesättningen. Som hans assistent Igor ses Marty Feldman som bara med sitt utseende inbringar skratt, men även med sina korkade kommentarer och sköna samspel med Wilder. Och lika bra och passande är Teri Garr som den vackra assistenten Inga. Även hon funkar bra ihop med Wilder och dessa tre är helt klart filmens hjärta. Det är nog också därför filmens första halva är den bästa.


Om första halvan flyter på bra med en klar idé och ett spår att följa blir det tydligt att man har större problem att följa spåret under andra halvan. Fler karaktärer introduceras, inte minst monstret spelat av Peter Boyle (som iofs funkar bra). Däremot känns främst polisinspektör Kemp (Kenneth Mars) för överdriven och enformig. Den karaktären hade nog kunnat funka bra, men antingen i en mindre roll eller med lite variation. Däremot är det jättekul att se Gene Hackman dyka upp i en liten roll som blind.


Även om filmen tappar under andra halvan är det här en riktigt underhållande och rolig film. För även om man sett den flera gånger förr finns här så många härliga ögonblick och repliker. Gene Wilder är utsökt och bjuder på komiskt skådespel av högsta klass. Hans sätt att höja rösten på rätt ställen, de sköna blickarna och det faktum att det var hans idé och till stor del manus får man inte glömma. Visst är det då till viss del även hans fel att filmen inte håller samma fina höga klass filmen igenom, men brist på skämt och idéer har man inte. Och manuset blev trots allt Oscarsnominerat...


4 - Skådespelare
4 - Handling
5 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
21 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.0

4 kommentarer:

 1. Kul, men inte alls min favorit. Men då har jag också lite svårt för Wilder, gillar inte alls hans smånervösa stil...

  SvaraRadera
 2. Sofia: Mmm, kan förstå det. Är man inte förtjust i Wilder tappar filmen säkert mycket. Men jag kan inte annat än gilla honom och filmen ;)

  SvaraRadera
 3. jag säger bara: Frau Blucher, rävboan, roll in the hay ja en mkt rolig film som jag nog får ta och se om.

  SvaraRadera
 4. filmitch: Finns så många härliga repliker och ögonblick filmen igenom. Älskar när Wilder säger "Hello" när han upptäcker något. Klassisk komedi.

  SvaraRadera