torsdag 15 mars 2012

All the Right MovesTitel: All the Right Moves / Ta chansen!
Genre: Drama/Romantik
Land: USA
År: 1983
Regi: Michael Chapman
I rollerna: Tom Cruise, Lea Thompson, Craig T. Nelson, Chris Penn

Handling: Stefen drömmer om att komma ifrån sin hemstad genom att få ett fotbollsstipendium. Hans ambitöse coach vill träna ett collegelag vilket kan slå sönder Stefen och de andra spelarnas drömmar.

Omdöme: Det här lät som en film som kommer ha stor fokus på amerikansk fotboll, men så var inte riktigt fallet. Istället tar man del av ett drama som utspelar sig i en liten stålstad i närheten av Pittsburgh. Valen är ganska enkla - antingen kommer du in på college och lämnar staden, eller så stannar du och får jobba på stålfabriken eller något annat lågavlönat jobb.


Detta är situationen för Stefen (Tom Cruise) som är en av de duktigaste spelarna i sitt High School-lag. Men Stefen vill plugga vidare, han vet att han är för liten för att lyckas som proffs. Chanserna att han blir upptäckt är goda, men en sak visar sig viktigare än allt annat och det är förhållandet till tränaren, Nickerson (Craig T. Nelson). Flera andra i laget är i samma sits där kaptenen Brian (Chris Penn) redan är klar för college. Både Stefen och Brian har flickvänner de älskar och de vill tillsammans lämna staden så fort de får chansen.


Filmen är inte den typiska high school-filmen där alla är glada eller där det är indelat i grupper. De flesta kommer överens, alla verkar känna varandra. Och Tom Cruise, han spelar seriöst och ganska lågmält för att vara honom. Det där typiska vinnarleendet man så ofta sett finns inte här. Och det är en bra sak, för det skulle inte passa här. Att filmen känns lite deppig är kanske inte vad man vill se, men samtidigt fångar man pessimismen i denna gråa, trista stålstad vilket funkar bra.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 5.7

2 kommentarer:

  1. Där ser man, jag hade nog intrycket av att Tompa gick direkt från Risky Business till Top Gun (har en tendens att hela tiden glömma bort Legend). Det här låter ju dessutom som en rätt bra 80-tals-tonårsrulle.

    SvaraRadera
  2. Sofia: Denna gjordes efter Risky Business, men alltså innan Top Gun och annat. Och det är långt ifrån Risky Business stuk på denna.

    SvaraRadera