söndag 4 mars 2012

Blast from the PastTitel: Blast from the Past / Rätt upp i 90-talet
Genre: Komedi/Drama/Romantik
Land: USA
År: 1999
Regi: Hugh Wilson
I rollerna: Christopher Walken, Sissy Spacek, Brendan Fraser, Alicia Silverstone

Handling: Året är 1962 och paret Webber befinner sig i skyddsrummet under huset, när ett flygplan störtar rakt in i huset. De tror dock att det är en atombomb och ställer in det automatiska dörrlåset på 35 år. De får en son som uppfostras utan kontakt med omvärlden. 1997 öppnas dörren och sonen Adam kommer äntligen ut i världen och får träffa andra människor. Han träffar Eve, som lär honom ett och annat om livet ovan jord...

Omdöme: Calvin Webber (Christopher Walken) är en forskare som ses som ett geni, och som en galning. När han tillsammans med sin fru Helen (Sissy Spacek) håller en fest i deras hem 1962, håller president John F. Kennedy ett tal på TV om Kubakrisen. Calvin, som är övertygad om att kommunisterna kommer slå till när som helst, slänger ut sina gäster och tar med sig Helen ner till skyddskällaren han byggt under trädgården. Han har väntat på det här ögonblicket och allt är precis som i huset, förutom dagsljus då.


Paret får snart en liten pojke som passande nog får namnet Adam (Brendan Fraser) som uppfostras och får lära sig allt av sina föräldrar. Eftersom han är oförstörd från omvärlden blir det en kulturkrock när han 35 år senare ska bege sig upp för att införskaffa allt som behövs för att fortsätta leva nere i skyddskällaren. Men han är även ute efter att träffa en trevlig flicka, en som inte blivit muterad efter atombomben som de tror slog ner.


Ett kul grepp och en idé som till stor del fungerar. Det är framförallt Christopher Walken som fungerar bra, men tyvärr får han och Spacek kliva åt sidan en halvtimme in i filmen. Där tar Brendan Fraser över huvudrollen. Han är ingen vidare skådespelare, men han passar som den lite naive och snälla Adam. Alicia Silverstone som Eve är inte heller någon vidare skådespelerska, så de passar väl hyfsat bra ihop.


Filmen känns ganska seriös även om det är en komedi i grund och botten. Men är det en sak som man gärna kunde skippat så är det den skäggige mannen som äger stället ovanför deras skyddskällare. Han blir snabbt jobbig och passar liksom inte in i resten av handlingen. Han ser familjen som gudar av något slag och blir besatt av dem. Desto roligare är det att följa Adam som den oförstörde killen på jakt efter sin kvinna.

2 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.4

10 kommentarer:

 1. Mycket kul film. Och jag hade helt missat att Nathan Fillion är med i den - Captain Mal!

  SvaraRadera
 2. Henke: Den var faktiskt ganska kul på sina ställen, men hade gärna sett mer av Christopher Walken. Han borde varit den som borde ha gett sig ut i 90-talet. Men då hade man varit tvungen att skippa hela Adam och Eve-grejen.

  SvaraRadera
 3. Jag kommer ihåg att även jag kände att filmen tappade styrfart så snart Adam lämnade skyddsrummet. Märkligt då det var just detta som hela premissen för filmen byggde på! Kanske är det Spaceks och Walkens förtjänst: Atmosfären i skyddsrummet är genuint trevlig och aldrig klaustrofobisk. Och ja, Fraser har något djupt irriterande över sig!

  SvaraRadera
 4. Andreas: Haha, exakt. Första halvtimmen är uppbyggd på ett väldigt bra och trevligt sätt där nere. Men Fraser har aldrig gått hem hos mig heller och på förhand trodde jag Walken skulle vara med mer så det blev lite trist när han försvann. Men den har ändå något som gör den värd att se.

  SvaraRadera
 5. Jag håller med Andreas, efter skyddsrummet dog filmen rejält. Därefter kändes den bara löjlig. Det var visserligen väldigt längesen jag såg den, men en tvåa fick den av mig. Minns dock att Walken var väldigt skön (som alltid).

  SvaraRadera
 6. addepladde: Den dör en aning efter första halvtimmen, men tycker den har en del bra och roliga scener efter det också. Men vi verkar överens om att filmen är som bäst när Walken är med.

  SvaraRadera
 7. Kanske inte ngn höjdare men en charmig och oförarglig film som jag gärna ser om.

  SvaraRadera
 8. filmitch: Precis, en film man lätt kan se om någon gång. Men inget man kanske söker upp heller.

  SvaraRadera
 9. Jag är ingen hysterisk Walken-kramare utan tyckte även att Fraser gjorde det han kunde med det han hade. I den här typen av lättviktsfilm fungerar han alldeles utmärkt.

  SvaraRadera
 10. Sofia: Jag håller med, Fraser gör vad man kan förvänta sig här. Rollen passar honom bra. Däremot hade jag gärna sett att Walken fått större roll, men filmen funkar bra för stunden.

  SvaraRadera