onsdag 28 mars 2012

Café de FloreTitel: Café de Flore
Genre: Drama
Land: Kanada/Frankrike
År: 2011
Regi: Jean-Marc Vallée
I rollerna: Vanessa Paradis, Kevin Parent, Hélène Florent, Evelyne Brochu

Handling: Café de Flore handlar om människor åtskilda av tid och rum men förenade på mystiska sätt. Historien handlar om två parallella öden: Jacqueline, en ung mor med en son med Downs syndrom i 1970-talets Paris och Antoine, en nyligen frånskild, framgångsrik DJ i nutidens Montreal.

Omdöme: Vad jag visste om historien på förhand var väldigt lite. Vad jag visste var att det skulle vara en mors kärlek till sin son, och kärleken mellan en man och en kvinna. Den ena historien utspelar sig i nutidens Montreal där vi får följa Antoine (Kevin Parent), en man i tidiga 40-års åldern med en vacker kvinna han älskar och två döttrar. Den andra om en mor, Jacqueline (Vanessa Paradis), som 1969 föder en son med Downs syndrom i Paris och på egen hand uppfostrar sin son under 70-talet. De två historierna verkar inte ha så mycket gemensamt, men ändå väldigt mycket på något konstigt sätt.


Det tar inte lång tid att märka det konstnärliga fotot och mystiken man kommer bjudas på. Vi vet egentligen väldigt lite och detta håller i sig under filmens första timme där man lär känna Antoine och Jacqueline i sina separata historier. När denna första timme gått börjar man fundera vart det hela egentligen ska ta vägen. Det känns även som filmen är aningen utdragen med sina två timmar. Men när man börjar komma till upplösningen förstår man allt mer och då funkar också helheten.


Jean-Marc Vallées regidebut var den relativt uppmärksammade och omtyckta C.R.A.Z.Y. (2005). I båda fallen spelar musiken en viktig roll. I båda historierna i filmen gillar karaktärerna musik och man bjuds på en hel del godbitar, för det mesta mindre känd musik för mig. Jag hade kanske önskat att man känt lite mer tidigare under filmens gång. Man får liksom inte grepp om saker och ting och det är givetvis meningen. Men efter en timme borde man kanske tagit historien ett steg längre istället för att köra vidare i nästan en timme till. Tror absolut det är en film som uppskattas av vissa mer än andra som verkligen förstår och kanske hittar en koppling till sig själv.


4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar