onsdag 7 mars 2012

Can't Buy Me LoveTitel: Can't Buy Me Love
Genre: Komedi/Drama/Romantik
Land: USA
År: 1987
Regi: Steve Rash
I rollerna: Patrick Dempsey, Amanda Peterson, Seth Green, Dennis Dugan

Handling: En av skolans "nördar", Ronald, bestämmer sig för att försöka köpa popularitet. Han erbjuder klassens läckraste tjej 1000 dollar om hon låtsas vara hans flickvän i en månad. Hon tackar ja och Ronald börjar ett helt nytt liv.

Omdöme: En av många high school-filmer om ungdomar och denna tillhör en i mängden. Här har man den typiska kampen mellan nördarna och de populära, vilket främst innebär sportkillarna och cheerleader-tjejerna. I det här fallet är Ronald Miller (Patrick Dempsey) en nörd som har sina nördiga vänner att hänga med. Men på senare tid har han börjat fundera på hur det skulle kännas att vara populär och få vara med en tjej som Cindy Mancini (Amanda Peterson), skolans cheerleaderkapten.


Han ser sin chans när hon behöver $1000, en summa han själv lagt undan efter att ha klippt gräsmattor, bl.a. Cindys. De kommer överens om att han ger henne pengarna mot att hon ska agera som hans flickvän under en månad och på så vis få honom populär. Det tar inte lång tid för Ronald att bli en i gänget och allt är tack vare Cindy. De två börjar även umgås på fritiden som en del av "avtalet" och upptäcker att de faktiskt kan umgås. Men snart har populariteten förändrat Ronald som börjar bete sig allt sämre.


Det känns som man sett något liknande förr, och det har man. Man bjuder inte direkt på något nytt i genren, men så länge det funkar finns ingen anledning att ändra på för mycket. Något som uppskattas är att filmen känns seriös filmen igenom och inte börjar slänga in dumma skämt och annat som lätt kan förstöra dessa filmer. En stor anledning till varför man gillar denna typ av film är 80-talet och musiken, och det får man gott om här.


Patrick Dempsey har jag aldrig riktigt tänkt på i filmsammanhang, men här får han alltså spela huvudrollen och funkar bra. Han kanske inte funkar som den där typiska nörden, men å andra sidan är han inte helnördig så det är inget som stör. En som jag däremot inte alls kände till var Amanda Peterson som spelar tjejen Cindy. Hon var endast 16 år här (Dempsey var 21) och borde fått en framgångsrikare karriär. Förmodligen satsade hon på annat då hon inte gjorde särskilt mycket mer i filmbranschen efter 80-talet.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.3

8 kommentarer:

 1. Har du övat in den afrikanska myrsloksdansen nu? ;)

  SvaraRadera
 2. Fiffi: Javisst, den går på repeat ! ;) Inte alls dum, haha.

  SvaraRadera
 3. Härlig genomgång av en gammal fin klassisk High School-film! Jag inspierades att skriva en liten grej om pengar och ungdomar i film på 80-talet på min blogg. Tack för uppslaget!

  SvaraRadera
 4. Andreas: Tack för de fina orden. Ska hoppa över hos dig och ta en titt med en gång.

  SvaraRadera
 5. En av de första klassiska ungdomsfilmer jag kommer ihåg att jag såg på bio... Men jösses, jag visste ju att det var Dempsey som var med men hade inget som helst minne av att han såg så himla ung ut! Det är ju knappt man känner igen honom, hahaha.

  SvaraRadera
 6. Sofia: Haha, ja han var runt 21 så det har hänt en del. Han har fått en ganska stor TV-karriär vad jag förstått.

  SvaraRadera
 7. Det är väl först på senare år i och med Grey's Anatomy har jag fattat för. Och så hade han ju en liten, men avgörande roll, i Outbreak

  SvaraRadera
 8. Sofia: Exakt, det är via serier han gjort sig ett namn, men inget jag tittar på. Han hade dock en bra period under 80-talet i diverse ungdomsfilmer.

  Hmm, Outbreak, minns inte mycket från den, speciellt inte att han var med ;)

  SvaraRadera