lördag 24 mars 2012

ComaTitel: Coma / Koma
Genre: Drama/Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 1978
Regi: Michael Crichton
I rollerna: Geneviève Bujold, Michael Douglas, Richard Widmark, Rip Torn, Tom Selleck, Ed Harris

Handling: En Bostonläkare kommer en olycksbådande plan på spåren när hon undersöker oförklarliga fall av komatillstånd på sitt sjukhus. Hennes misstankar väcks när ett alarmerande högt antal liknade fall inträffar efter rutinmässiga operationer. Men hennes frågor ignoreras av cheferna, och till slut är hennes liv i fara.

Omdöme: Det här är en sån där liten thriller som lägger ner mycket tid på att försöka göra språket och situationen så realistisk som möjligt. Att det utspelar sig i sjukhusmiljö och att regissören heter Michael Crichton är ingen slump. Han var nämligen utbildad läkare och skrev manuset som baserades på en bok skriven av en annan läkare. Man får ta del av många läkartermer och en sjukhusmiljö som känns äkta.


Michael Crichton skrev flera böcker och/eller manus som blivit till film, inte minst The Andromeda Strain (1971), Jurassic Park (1993) och Sphere (1998), alltså oftast sci-fi. Han skapade även TV-serien "ER", eller "Cityakuten" på svenska, och var duktig på detaljer i sina manus. Det i sig gör det intressant även om det inte alltid gör filmerna bättre.


Det tar lite tid för filmen att verkligen komma igång. Långsamt tätnar dock mysteriet och halvvägs in i filmen börjar spänningen också stiga. Det är när Dr. Wheeler (Geneviève Bujold) försöker ta reda på vad som händer på sjukhuset efter att hennes väninna hamnat i koma efter en rutinoperation. Hennes pojkvän Dr. Bellows (Michael Douglas) jobbar på samma sjukhus och har svårt att se att någon avsiktligt skulle vilja försätta patienter i koma. Så hon får på egen hand snoka runt, vilket givetvis inte uppskattas av cheferna.


Det finns en del att tycka om här och upplägget har man lyckats bra med. Det är också på gränsen till en konspirationsfilm vilket alltid är trevligt. Man lyckas inte riktigt hela vägen för att verkligen bli en film att minnas. Men uppskattar man detaljerade, medicinska thrillers, så är det klart sevärt. Kul att förutom Richard Widmark och Rip Torn även se Tom Selleck och Ed Harris dyka upp i små roller tidigt i karriärerna (Harris i sin filmdebut dessutom).


Är det någon man gärna hade bytt ut är det tyvärr Bujold i huvudrollen. Hon har inte riktigt vad som krävs för att bära filmen på egen hand under stora delar av filmen. Douglas filmkarriär tog precis fart efter att han gjort sig ett namn med TV-serien "The Streets of San Francisco". Bujold å andra sidan hade gjort en del filmer. Hennes sätt att visa känslor är dock för stora känns det som. I en scen är hon riktigt osympatisk och bekymrad för att i nästa vara förstående och glad, något som helt enkelt inte känns naturligt.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.8

2 kommentarer:

  1. Ahh, den här var ju hur spännande som helst när jag såg den första gången! Men jag kom faktiskt inte ihåg att det var så pass många kända ansikten i den. Coma tycks vara den Robin Cook-bok som har tagit sig längst i filmhierarkin...

    SvaraRadera
  2. Sofia: Jo, jag minns att jag också gillade denna ganska mycket när jag såg den första gången (tror det var på TCM). Nu var det nog tredje gången jag såg den och den var kanske inte SÅ spännande som jag kom ihåg den som, men trots allt en tät historia i sjukhusmiljöer.

    Jag kom ihåg att Tom Selleck dyker upp som patient, men att Ed Harris var med hade jag helt missat. Han har dock en skön liten roll visar det sig.

    SvaraRadera