söndag 11 mars 2012

Company BusinessTitel: Company Business / De sista dubbelagenterna
Genre: Action/Thriller
Land: USA
År: 1991
Regi: Nicholas Meyer
I rollerna: Gene Hackman, Mikhail Baryshnikov, Kurtwood Smith, Terry O'Quinn

Handling: Sam Boyd är en f.d. CIA-agent som fortfarande utför lite uppdrag åt dem då och då. Hans senaste går ut på att han ska föra den fängslade KGB-agenten Grushenko till Berlin där han ska bytas mot en annan person. Men något går snett och de två agenterna måste samarbeta för att hålla sig vid liv.

Omdöme: En ganska harmlös film som gjordes i slutetappen av kalla kriget. Berlinmuren hade fallit, Sovjetunionen föll under produktionen av filmen och läget var inte alls lika tryckt som det en gång var. Samtidigt är filmens ton inte superseriös på sina ställen och man vet inte riktigt om det kommer bli en smålarvig historia eller något mer seriöst. Det visar sig bli mer åt det seriösa hållet vilket leder till en småtrevlig spionhistoria.


Gene Hackman har alltid gått hem och gör det även här. Han behöver inte förta sig och har en vanlig dag på jobbet. Filmen kommer inte gå till historien som någon av de bättre eller mer spännande filmerna. Å andra sidan har den en del trevliga spionelement och ett stort plus är att stora delar av historien utspelar sig i Berlin och Paris. Givetvis hade man gärna velat se ännu mer av dessa europeiska städer för full effekt.


Är det en sak man enkelt kunde ha gjort bättre så hade det varit att byta ut Mikhail Baryshnikov. Visst är det bra att ha en riktig ryss i rollen, men han känns väldigt tråkig, osympatisk och trött. Han lär inte heller ha varit särskilt nöjd med filmen och det märks på hans prestation. Man önskar att de parat ihop Hackman med en annan duktig veteran för att få ut det absolut maximala ur materialet.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
IMDb: 5.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar