söndag 18 mars 2012

Dawn of the Dead (1978)Titel: Dawn of the Dead
Genre: Action/Skräck/Sci-Fi
Land: USA/Italien
År: 1978
Regi: George A. Romero
I rollerna: David Emge, Ken Foree, Scott H. Reiniger, Gaylen Ross

Handling: De döda har börjat invadera världen och de kommer inte i fredligt syfte. Mänsklighetens överlevnad är hotad och en grupp människor hittar sin tillflyktsort i ett övergivet shoppingcentrum.

Omdöme: Det här är en av de stora skräckklassikerna och allt är egentligen bäddat för succé. Det är 70-tal, man har en rolig idé med levande döda (zombies) i ett köpcentrum och musik av Goblin. Trots detta är det något som inte funkar med den här filmen. Att filmen är så omtyckt beror förmodligen på att det är hjärndöd slakt på hög nivå. Det är rejält blodigt och zombies dör som flugor på alla möjliga sätt.


Tyvärr märks det att George A. Romero inte är någon skicklig regissör. Givetvis har man haft liten budget, som märks, men det ska inte vara ett problem i sig. Man kan t.ex. titta på vad John Carpenter lyckades med. Hans Halloween (1978) hade halva budgeten, men känns mycket proffsigare, tätare och mer genomtänkt. Här finns inte så mycket tanke bakom och kvalitén är sunkig, inte minst klippningen av Romero själv.


Är det en sak som man tror ska höja sig över mängden så är det musiken av Goblin. Efter deras lyckade samarbete med Dario Argento tycker man att deras musik på egen hand borde kunna höja denna film. Istället bjuds man på högst medioker musik filmen igenom med några enstaka bättre partier. Nu var det den 139 minuter versionen jag såg och det lär finnas andra versioner med lite annan musik och klippning. Inte helt omöjligt att en annan version skulle göra filmen lite bättre, men överlag är detta tyvärr svagare än det borde vara.


Filmen känns för lång, med minst en halvtimme. Det tar ungefär en halvtimme innan man kommer till köpcentret och där hade man kanske kunnat trimma längden. Men även i köpcentret blir det under långa stunder för enformigt och utdraget utan något speciellt tempo. Att de levande döda rör sig som sniglar är inte heller något som ökar spänningen då våra fyra hjältar kan putta undan dem utan problem om de vill. Och våra fyra hjältar är ganska trista där endast en av de två poliserna, Peter (Ken Foree), har något som sticker ut.


Vad filmen lyckats bäst med är utan tvekan goreeffekterna. Detta kan man tacka Tom Savini för som ju var lite av en guru i branschen. Han är även med som skådespelare i en biroll samt stuntman. Succén filmen blivit världen över tillskrivs helt enkelt honom. Remaken från 2004 kändes fräsch och bjöd på något lite nytt i genren. Denna kommer fortfarande vara omtyckt av många, men att den är särskilt bra ser jag tyvärr inte. Tvärtom blev filmen sämre denna gång.

2 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
12 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.0

13 kommentarer:

 1. Jag gillade verkligen Dawn of the Dead. Det var nåt med stämningen, de långsamma zombierna, varuhuset, som var som en blandning av svart humor och postapokalyps. För mig är det den bästa i Romeros originaltrilogi. Just att en zombie inte är så farlig eftersom den är så långsam men att när de blir fler så är det farligt ger en äcklig stämning.

  SvaraRadera
 2. Är inte heller så förtjust i den här och det är ju en av få filmer där faktiskt remaken är bättre än originalet. Hade kanske varit annorlunda om jag växt upp med den, nu såg jag den relativt sent i livet och det klickade inte alls.

  SvaraRadera
 3. Jojjenito: Jag vet inte riktigt vad det är, men två tittar och den går inte hem hos mig. Kommer säkerligen försöka se om den en dag och då ska jag försöka se en av de trimmade versionerna.

  Hade bara musiken varit bra så hade den säkerligen höjts. Musiken för mig gör väldigt mycket och här håller den inte någon vidare klass, tyvärr. Men det kan alltså ha att göra med vilken version man ser.

  SvaraRadera
 4. Plox: Håller med. Sen såg jag iofs remaken innan denna och tyckte också remaken var bättre. Egentligen är det här en film jag borde gilla mer, konstigt.

  Men som jag skrev till Jojjenito, ska försöka se en annan version nästa gång...

  SvaraRadera
 5. Hör också till de som tycker att remaken är bättre och att denna är den svagaste av ursprungstrilogin.

  Däremot tycker jag inte att den är så hemskt dålig, man lyckas utveckla zombiekonceptet och just mall-miljön funkar riktigt bra. Tycker jag då...

  SvaraRadera
 6. Sofia: Nej, "hemskt dålig" tycker jag är lite för starka ord. Däremot tycker jag inte den håller den klass som en sådan här omtyckt film borde göra.

  Minns att jag inte alls gillade första delen i trilogin, så denna är lite bättre.

  SvaraRadera
 7. Jaha, så Night gick inte heller hem hos dig mao?! Den tycker jag helt klart fortfarande är den bästa av de första tre filmerna.

  SvaraRadera
 8. Sofia: Nej, den gillade jag inte nämnvärt. Såg den iofs för länge sen, men känner inte alls för att se om den. Minns att jag gillade den allra sista scenen, men inte mycket annat.

  Day är helt klart den som mest faller mig i smaken.

  SvaraRadera
 9. Håller med filmen känns alldeles för lång. nu var det ett tag sen jag såg den men jag ser hellre om remaken om jag nu ska kolla in zombies. Däremot gillar jag den första filmen - riktigt bra.

  SvaraRadera
 10. Håller med filmen känns alldeles för lång. nu var det ett tag sen jag såg den men jag ser hellre om remaken om jag nu ska kolla in zombies. Däremot gillar jag den första filmen - riktigt bra.

  SvaraRadera
 11. filmitch: Jaså ? Du gillar också den första filmen. Jag håller mig nog till Day och remaken på Dawn faktiskt. Eller så tittar jag på The Return of the Living Dead (1985) som är en bra zombiefilm.

  SvaraRadera
 12. Fast kanske inte så särskilt läskig...

  SvaraRadera
 13. Sofia: Du menar The Return of the Living Dead ? Haha, nej den är inte alls läskig. Fast det är sällan jag finner zombiefilmer läskiga så då föredrar jag humorn istället.

  SvaraRadera