tisdag 20 mars 2012

DetachmentTitel: Detachment
Genre: Drama
Land: USA
År: 2011
Regi: Tony Kaye
I rollerna: Adrien Brody, Sami Gayle, Christina Hendricks, Marcia Gay Harden, James Caan, Lucy Liu, Blythe Danner, William Petersen, Tim Blake Nelson, Bryan Cranston

Handling: Under tre veckor får vi följa livet på en skola, där lärares, administratörers och studenters liv ses ur en vikaries ögon.

Omdöme: Regissören till en av 90-talets mest omtalade och hyllade filmer, American History X (1998), Tony Kaye, fick problem att göra fler filmer eftersom han ansågs "svår att jobba med". Men här har han iaf lyckats samla ett gäng kända namn med Adrien Brody i spetsen. Han spelar lärarvikarien Henry Barthes som kommer till en ny skola där lärarna, eleverna och deras föräldrar alla tappat hoppet. Han själv har svårt att bry sig, även om han är en duktig lärare.


Vad man slås av tidigt, och som sedan präglar hela filmen, är hur avskalat det hela är. Det är en riktig deppfilm där man har få ljusglimtar och lite hopp om att saker och ting ska bli bättre. Det är definitivt en melankolisk stämning filmen igenom och det är ganska svårt att smälta, iaf till en början. Det är egentligen inte förrän man kommer till slutet som man inser att det faktiskt finns en poäng med det hela, även om det inte är helt uppenbart.


Att man lyckas samla en skara kända namn är alltid trevligt. Sen beror det på hur man nyttjar sina pjäser. Här har man inte lyckats fullt så bra med det. Vissa får i princip inget att jobba med, medan andra får lite mer utan att glänsa. Man märker t.ex. att James Caan, vanligtvis en favorit, blivit äldre och tappat stinget en aning. Adrien Brody får helt klart mest utrymme i huvudrollen och funkar bra. Det är inte mycket mer han kan göra med materialet, han är helt klart stabil i rollen.


Den största ljusglimten är annars en nykomling i form av Sami Gayle. Hon spelar en ung, prostituerad tjej som Henry hjälper. Och det är också deras scener ihop som är filmens bästa, som inger en gnutta hopp och som väcker mest känslor. Det finns givetvis annat i filmen att tycka om, men samtidigt är det långt ifrån en fulländad film. Mycket lär vara improviserat och man märker att det inte är en storfilm, långt ifrån. Inte helt lätt att ta sig igenom och man ska inte förvänta sig en solskenshistoria, snarare motsatsen.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.6

5 kommentarer:

 1. Oj! Sugen på den här ju! Skrivit om den och allt. Har den haft premiär eller har du hittat den?

  SvaraRadera
 2. Den här vill jag se! Undrar detsamma som föregående, var kan man se den här?

  SvaraRadera
 3. Andreas & Dan: Verkar som den släpps på DVD den 27/6 i Sverige. Såg den som video-on-demand.

  Tror det är en film som säkert tilltalar andra mer än mig. Olik det mesta man ser är den dock så kul att den väcker intresse.

  SvaraRadera
 4. Ja satan vad länge man väntat på American History X-mannens återkomst. Kommer definitivt att ses.

  SvaraRadera
 5. Plox: Ja, man har kollat vad han har för sig ett bra tag nu. Han har iofs gjort en del, men inget som man kan kalla för "riktig" återkomst, förrän nu.

  En film många gillar och kommer gilla mer än vad jag gjorde. Ingen tvekan om att den är egen och det är helt enkelt en smaksak om man gillar det ordentligt eller inte.

  En ny American History X är det dock inte.

  SvaraRadera