lördag 10 mars 2012

The DriverTitel: The Driver
Genre: Action/Kriminaldrama/Thriller
Land: USA/Storbritannien
År: 1978
Regi: Walter Hill
I rollerna: Ryan O'Neal, Bruce Dern, Isabelle Adjani, Ronee Blakley

Handling: En frilansande ensamvarg är specialist på att köra flyktbilar åt rånare. Samtidigt försöker en obehaglig snut göra allt för att gripa honom...

Omdöme: När filmen Drive (2011) kom, misstänkte jag att det kunde vara en version av denna film. Men förutom att det i båda fallen handlar om en tystlåten "getaway"-förare och att den inledande biljakten är snarlik så finns inte alltför många likheter filmerna emellan. Att man sneglat lite åt denna film känns dock som en självklarhet. Att man utvecklat det hela är också givet då storyn här är ganska tunn.


Ryan O'Neal spelar "The Driver" och Bruce Dern syns som polisen. Inga karaktärer har namn, tilltalas någon så är det just med t.ex. "Driver". Något som är väldigt uppenbart är att det inte finns några sympatiska karaktärer, inte ens "hjälten" har en speciellt vänlig attityd. Värst är ändå polisen som Dern spelar. Han är oerhört osympatisk filmen igenom, inte minst mot sina egna kollegor. Det är egentligen inte ett problem så länge det är på ett skönt sätt, men här gör det att man inte känner för någon karaktär och då blir man inte heller särskilt engagerad i hur det ska gå.


Det finns utan tvekan en anledning att se filmen - biljakterna. De tillhör kanske inte de allra bästa, men de är både långa och ganska nerviga. Och det är helt klart så att man lagt ner mest krut på detta. Filmen är på knappt 90 minuter, men en över två timmar lång version med fler biljakter och mer karaktärsutveckling visades en gång i Los Angeles. Tveksamt om denna längre version skulle kunna ge storyn mer tyngd, men fler biljakter hade man inte tackat nej till.


Här finns en del att glädja sig åt, förutom biljakterna. Man kan till viss del säga att regissören Walter Hill tagit en del inspiration från den franska crimefilmen från 60-talet, inte minst favoriten Jean-Pierre Melville och hans Le samouraï (1967) vad gäller den tystlåtne ensamvargen. Men det saknas helt enkelt någon karaktär att gilla eller att tycka synd om. Filmens fotot är på sina håll klart tillfredsställande, men kunde gärna bjudit på fler smarta lösningar.


3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.0

4 kommentarer:

 1. Haha, man reagerar så olika... För min del blev läsningen att biljakterna inte var de allra bästa _och_ att de var långa, alltså ytterligare en anledning för min del att inte se filmen. ;)

  SvaraRadera
 2. Sofia: Jo, gillar man inte biljakter så är det nog inte en film man blir särskilt upphetsad av. Men biljakterna är bra och som sagt långa så det finns något för de som gillar sånt.

  SvaraRadera
 3. Tyckte den hade en go stämning trots de undermåligt målade karaktärerna. Biljakter är inte min grej, men gav den 3/5 ändå. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag blev allt sugen på att se om den - igen. Behöver inte alltid vara de bästa filmerna man känner för att se om...

   Radera