fredag 30 mars 2012

Edge of the CityTitel: Edge of the City / Ingen undkommer
Genre: Drama
Land: USA
År: 1957
Regi: Martin Ritt
I rollerna: John Cassavetes, Sidney Poitier, Jack Warden, Ruby Dee

Handling: Axel tar ett jobb som lagerarbetare på en järnvägsstation i New York. Han gör sig tidigt bekant med en svart man vid namn Tommy, och tillsammans står de upp mot den hårde arbetsledaren. Men Axel bär på något om sitt förflutna som han inte gärna berättar för någon om, inte ens Tommy.

Omdöme: De tre Oscarsnominerade skådespelarna John Cassavetes, Sidney Poitier och Jack Warden, varav Poitier vann en Oscar i sin karriär, möts i detta drama. Axel (Cassavetes) anländer till New York och letar genast upp järnvägsstationen där han fått tips om att det finns jobb. Han blir omgående anställd, men upptäcker att hans arbetsledare, Charles Malik (Jack Warden), är allt annat än snäll. Som tur är tar Tommy (Sidney Poitier) honom under sina vingar och snart blir de två goda vänner.


Det står tidigt klart att Axel flyr från något, inte minst då han kommit hela vägen från San Francisco på västkusten till New York i öst. Axel är uppenbarligt bekymrad över något och ringer då och då hem till sina föräldrar som bor i centrala USA. Men han säger inget, han vågar inte prata med dem och kommer inte överens med sin far. Som tur är får han hjälp av Tommy och hans fru att känna sig hemma, och han träffar en kvinna han trivs med.


Tyvärr är filmen allt för enkelspårig och även om det är fint att se vänskapen byggas upp mellan Axel och Tommy så är det inte förrän sista tjugo minuterna som man känner att det händer lite. Det som händer har legat i luften en längre tid, trots det är resultatet ganska överraskande. Dock lyckas filmen inte fortsätta överraska efter det och upplösningen är lite trist. Musiken måste också nämnas som är allmänt skrikig och överdramatisk vilket bara förstör. På vissa håll nämns detta även som film-noir, men det är det inte.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar