torsdag 8 mars 2012

The FlyTitel: The Fly / Flugan
Genre: Sci-Fi/Skräck
Land: USA
År: 1986
Regi: David Cronenberg
I rollerna: Jeff Goldblum, Geena Davis, John Getz, Joy Boushel

Handling: En smågalen vetenskapsman har kommit på en metod att förflytta saker från en plats till en annan genom en teleporteringsmaskin. Han testar den på sig själv, och av misstag råkar en spyfluga följa med vid överföringen vilket leder till att flugans gener sammanblandas med hans egna och en mutation påbörjas.

Omdöme: Det är kul vad några år och en omtitt kan göra. Historien om vetenskapsmannen Seth Brundle (Jeff Goldblum) och hans teleporteringsmaskin skulle i fel händer bli en bortglömd B-film, om ens det. Men i David Cronenbergs regi blir det här en film och historia full av liv och känslor. Vi får tillsammans med journalisten Veronica Quaife (Geena Davis) följa med Seth Brundle när han tar experimentet ett steg längre - att testa på levande ting.


Det var inte tänkt att Cronenberg skulle regissera filmen från början. Han skulle nämligen regissera sci-fi filmen Total Recall (1990), men då han inte kom överens med filmens producent hoppade han på det här projektet istället. Men för att gå med på det ville han ha fria händer, ta in sina egna medarbetare, skriva om manuset m.m. Producenterna, med Mel Brooks i spetsen, gick med på det och filmen blev framgångsrik.


Jeff Goldblum. Man kan inte prata om filmen utan att prata lite om honom. Hans prestation i filmen är utan tvekan hans främsta i karriären. Och vem annars hade kunnat spela en mänsklig fluga ? Han är perfekt med sina stora, lite utåtstående ögon, kroppsbyggnaden, tänderna, håret, ja allt är egentligen perfekt rent utseendemässigt. Men det är prestationen som måste berömmas och det är lätt att tycka synd om honom. Han gör det så himla bra och övertygande.


Något som också måste ha väldigt mycket beröm är de handgjorda effekterna, inget CGI här inte. Ok, vid teleporteringen har man typiskt 80-tals aktiga effekter, och de funkar mycket bra. Däremot är flugan, babianerna och annat riktigt välgjort med effekter och make-up. Make-up som dessutom vann en Oscar, vilket inte är svårt att förstå. Men trots allt detta är även manuset lyckat som får en att känna för karaktärerna och vad de går igenom.


Lite kul också att Goldblum övertalade Cronenberg och producenterna att ta in sin dåvarande flickvän (och senare fru mellan 1987-1990) Geena Davis. Man var till en början emot idén, men då hon övertygde Cronenberg på sin audition var det inget snack om saken. Och de två fungerar bra ihop, man märker att de har en kemi mellan varandra. John Getz, som spelar hennes chef, är skönt kaxig och självgod filmen igenom. Vilket man kan säga att han får igen med råge.


5 - Skådespelare
4 - Handling
5 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
21 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.5

6 kommentarer:

 1. Med tanke på vem som tog över Total Recall slutade det ju bra på alla plan.

  SvaraRadera
 2. Sofia: Absolut, det var verkligen "slam dunk" på dessa två filmer.

  Lite kul att när jag såg Flugan för många år sen tyckte jag den var ganska medelmåttig. Men nu gillade jag den verkligen. Frågan är om jag uppskattar den typen av film mer nu eller vad det beror på...

  SvaraRadera
 3. Jag ska faktiskt erkänna att jag har den här kvar att se, har aldrig sett hela rakt igenom utan mest bara snuttar här och var. När jag kom i kontakt med den tyckte jag att den verkade för läskig... Det gör jag inte nu :)

  SvaraRadera
 4. Sofia: Jo, jag vet vad du menar. Nagelscenen i badrummet är både välgjord och äcklig. Den kommer man nog aldrig tycka är särskilt lättsmält...

  SvaraRadera
 5. En av mina favoriter i DC produktion. Skön blandning av skräck, äckel och relationer.

  SvaraRadera
 6. filmitch: Ja, just kombinationen är lyckad och det gör att den höjer sig över mängden. Kul att du också gillar den.

  SvaraRadera