torsdag 1 mars 2012

GoonTitel: Goon
Genre: Komedi/Sport
Land: Kanada/USA
År: 2011
Regi: Michael Dowse
I rollerna: Seann William Scott, Liev Schreiber, Alison Pill, Kim Coates

Handling: Utstött från sin framgångsrika och smarta familj, ger sig en dörrvakt i kast med att bygga en halvprofessionell hockeykarriär genom att banka skiten ur motståndarna.

Omdöme: Gillar man ishockey och gärna den blodigare varianten med slagsmål, då är det här en film att se. Med en uppenbar förebild i den bästa ishockeyfilmen och en av de främsta sportfilmerna någonsin - Slap Shot (1977) har man lyckats skapa en modern kultfilm. Att det dessutom baseras på en riktig slagskämpe och hans resa genom de lägre divisionerna som slagskämpe (goon) gör det bara roligare.


Seann William Scott spelar Doug Glatt som inte är särskilt intelligent, men med ett gott hjärta och kämparanda. Hans familj består av läkare och andra utbildade, men han väljer att gå sin egen väg och göra det enda han är bra på - att slåss på is. Och det är inte helt enkelt för Doug som är en usel skridskoåkare, men eftersom han låter knytnävarna tala blir han snabbt populär och uppmärksammad. Dougs största utmaning är den rutinerade räven och notoriske slagskämpen Ross Rhea (Liev Schreiber) som ser slutet av sin karriär närma sig. Men vad vore inte filmen utan en avslutande fight mellan veteranen och uppstickaren ?


Det man imponeras mest av är de realistiska hockeyscenerna, särskilt tacklingarna och slagsmålen. Visst har man mycket humor och man får ta det hela med en nypa salt, men det är extremt kul att man valt att berätta en slagskämpes historia istället för den duktigaste spelaren som ska leka hjälte. Visst är Doug en hjälte i sig, men mer av en antihjälte. Extra kul att han alltså är dålig på skridskorna och lite korkad.


Liev Schreiber har aldrig tillhört favoriterna, men han är skön och ganska klockren som veteranslagskämpen - exakt som den äkta varan. En sån här film kan bara kanadensarna göra då de fullkomligt älskar sin ishockey, även på lägre nivåer. Att historien är simpel och inte bjuder på så mycket nytt betyder inte så mycket när charmen finns där och det viktigaste är lyckat - humorn, slagsmålen och ishockeyscenerna.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.4

4 kommentarer:

 1. Har du sett några kommentarer om denna film med tanke på slagsmålen? Åtminstone am. hockeyförbundet har väl försökt att distansera sig lite från just fajtandet på isen?

  SvaraRadera
 2. Sofia: Nej, har faktiskt inte läst så mycket om vad som sägs om filmen, men vet att den uppskattas av en del hockeyfolk. Givetvis vill inte de som styr och marknadsför sporten att unga ska ta efter. Men tror de flesta förstår att den är gjord med glimten i ögat.

  SvaraRadera
 3. Mentaliteten kring våld i hockey är ju dessutom rätt annorlunda på andra sidan Atlanten.

  Verkar vara ett skönt upplägg. Scott som hockeybuse låter väldigt spännande.

  SvaraRadera
 4. addepladde: Ja, visst är det så.

  Scott funkar faktiskt förvånansvärt bra. Gillar att den är allvarlig samtidigt som den är lättsam.

  SvaraRadera