fredag 2 mars 2012

The GreyTitel: The Grey
Genre: Drama/Thriller/Äventyr/Action
Land: USA
År: 2012
Regi: Joe Carnahan
I rollerna: Liam Neeson, Frank Grillo, Dallas Roberts, Dermot Mulroney

Handling: En grupp hårdingar från en oljerigg, som överlevt en flygolycka i Alaska, kämpar mot dödliga skador och skoningslöst väder då de endast har några dagar på sig att fly från is, snö och ondskefulla vargar.

Omdöme: Det är intressant när man inte vet så mycket om en film. Att Liam Neeson var med och att det skulle utspela sig i snötäckta vinterlandskap, det visste man. Vad det hela gick ut på var en annan sak. I grund och botten är det en historia som till en början påminner om filmen Alive (1993), som karaktärerna också nämner i filmen. Men här har man lagt till ett element - blodtörstiga vargar. Och det visar sig vara en väldigt viktig del av filmen.


De överlevande från flygplansolyckan beger sig ut på äventyr i de hårda vindarna, minusgraderna och snön någonstans ute i vildmarken. John Ottway (Liam Neeson) är huvudperson och ledare för gruppen. Att han har erfarenhet av vargjakt gör honom givetvis till en expert på området. Problemet är bara att dessa vargar är nästan övernaturliga i sitt jagande. Och det är filmens stora problem. Det blir inte trovärdigt och man tappar då intresset för resten av historien.


När så filmen är slut och det framgår att regissören är Joe Carnahan blir man både förvånad och än mer besviken. Iofs ska man kanske inte bli det då han inte lyckats följa upp sin effektfulla Narc (2002), men det är ändå förvånansvärt att resultatet blev som det blev med honom bakom spakarna. Liam Neeson är annars rätt man för huvudrollen och tillbakablickarna ger något att fundera på, men inte mer än så. Man borde helt enkelt struntat i vargarna och berättat en överlevnadshistoria så hade detta kunnat bli något.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.5

4 kommentarer:

 1. I filmens värld måste människokött antingen vara värsta delikatessen, vilket alla vilda djur känner till, eller också är alla andra bytesdjur typ 1000 gånger svårare att lägga ned med tanke på den iver varmed alla rovdjur förföljer folk ute i vildmarken.

  SvaraRadera
 2. Sofia: Ja, iofs kan det i vissa fall (som här) vara så att djuren har svårt att hitta föda i vinterklimatet och då tar hungern över när människokött dyker upp.

  Det stora problemet var att man inte lämnade mycket åt fantasin (man hade t.ex. kunnat visa mycket mindre av vad det var som var ute efter dem).

  SvaraRadera
 3. Har en svaghet för filmer som utspelar sig i snö o is landskap så oavsett vargar eller inte ligger den på listan.

  SvaraRadera
 4. filmitch: Det brukar jag också ha, och den biten är det inget fel på. Mycket möjligt att de som inte ogillar vargbiten lika mycket uppskattar filmen mer.

  SvaraRadera