söndag 11 mars 2012

Hidden AgendaTitel: Hidden Agenda / Dolda fakta
Genre: Drama/Thriller
Land: Storbritannien
År: 1990
Regi: Mike Leigh
I rollerna: Brian Cox, Frances McDormand, Brad Dourif, Maurice Roëves

Handling: När en amerikansk människorättsaktivist blir mördad i Belfast kämpar hans flickvän och en polisdetektiv för att få reda på sanningen om mordet. Ett ljudband som den mördade hade på sig har försvunnit och det tyder på att någon försöker mörklägga politisk inblandning.

Omdöme: En sån här typ av film är alltid sevärd. Konspirationsfilmer och politiskt rävspel har en sak som är viktigast av allt och det är realism. Det hela handlar om det tryckta läget på Nordirland där brittisk militär och IRA ständigt drabbar samman. Nu har det gått så långt att en amerikansk människorättsaktivist blivit dödad när han uppenbarligen kommit något på spåret. Pga att det inte bara var ytterligare ett dödsfall i mängden har Scotland Yard skickat två polisutredare med Kerrigan (Brian Cox) i spetsen.


Kerrigan förstår snart att versionerna som militärpolisen lämnat om vad som hänt inte stämmer, frågan är bara varför, vad man försöker dölja och vem som ligger bakom. En viktig del i pusslet blir Ingrid Jessner (Frances McDormand), den dödade amerikanens flickvän och även hon aktivist. Tillsammans försöker de komma närmare sanningen och ta reda på vem den mystiske mannen är som den dödade aktivisten var på väg att träffa vid sin död.


Filmen innehåller inte så mycket action, men det behövs inte heller i den här typen av film. Istället bjuds man på mycket dialog där historien får tid på sig att ta form. Man förstår allt mer att de har något stort på gång och frågan är bara hur långt det kommer gå innan någon råkar illa ut. Och detta är också en av filmens styrkor då man skapar en lite obehaglig stämning med små medel. Det är vad som sägs och antyds som får en att befara det värsta.


Realismen i historien är hög och tillför givetvis bara att man känner att det säkerligen kan gå till och har gått till så här. Filmen är inspirerad av händelser som inträffade under 70- och 80-talet. Även om man lyckats bra med grunden så saknas lite, kanske några till starka scener för att verkligen bli en riktigt bra och minnesvärd film. Den har inte samma tyngd som många av de klassiska och politiska Costa-Gavras-filmerna, men är trots allt en sevärd film om man gillar konspirationer och politiskt laddade filmer.

4 - Skådespelare
4 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar