söndag 11 mars 2012

The Italian JobTitel: The Italian Job
Genre: Action/Kriminalare/Komedi/Thriller
Land: USA/Frankrike/Storbritannien
År: 2003
Regi: F. Gary Gray
I rollerna: Mark Wahlberg, Charlize Theron, Edward Norton, Donald Sutherland, Jason Statham

Handling: Efter en lyckad kupp i Venedig, men där de förlorade bytet pga av en förrädare, ska gänget nu försöka återta bytet genom att skapa ett aldrig tidigare skådat trafikkaos i Los Angeles.

Omdöme: Denna remake på klassiska kuppfilmen med samma namn från 1969, och med Michael Caine i huvudrollen, har till stora delar helt andra förutsättningar. I originalet utspelade sig i princip hela filmen i Italien medan denna endast inleder där för att sedan förflytta sig till Los Angeles. Det gör givetvis att det blir en helt annan atmosfär i filmerna, men det finns även en annan aspekt som är lite annorlunda och det är humorn. I originalet är det en ganska lättsam, brittisk humor. I detta fall är den lite seriösare utan så mycket humor, och så är den amerikansk.


Det finns för- och nackdelar med båda filmerna. Att filmen skulle vara seriösare var lite överraskande, samtidigt som det gör att vissa överdrivna element som funkade bra i originalet inte riktigt går hem på samma sätt här. Å andra sidan känns det rätt att denna version är allvarligare då det nog annars blivit en kalkon av det hela.


Charlize Theron känns som filmens stjärna, och det är hon väl också även i vanliga fall. Det är då Edward Norton som kan konkurrera, men han lär inte ens ha velat vara med i filmen och känns ganska medioker. Han hade ett avtal på tre filmer med produktionsbolaget Paramount och efter många nej gick han med på att göra denna film. Skådespelarna är egentligen helt ok, alla gör vad som krävs av dem. Och karaktärerna är inte så viktiga i en film som mest satsar på att vara häftig.


Man kan jämföra med en annan kuppfilm, nämligen Ocean's Eleven (2001), och då är denna lite bättre. Den har inte en lika namnkunnig rollista, men samtidigt fokuserar man på filmen och inte på självgoda skådespelare som försöker vara roliga. Nu betyder inte det att det här är en speciellt bra film, men som underhållning funkar den för stunden. Den stora missen är utan tvekan att inte låta hela filmen utspela sig i Italien då det hade givit filmen bättre atmosfär.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.9

10 kommentarer:

 1. Oj. Tycker du den här är bättre än Oceans Eleven? Nu blev jag lite paff minsann.

  SvaraRadera
 2. Fiffi: Jag gillade inte Ocean's Eleven speciellt mycket, så ja, denna var aningen bättre. Men det är klart att det skulle kunna bli ändring på det om jag såg om O11.

  Problemet med O11 var att jag inte alls gillade skådespelarna (Clooney, Pitt, Damon, Affleck, Roberts) vilket gör mycket. I dags läget skulle jag kunna acceptera Clooney, Pitt och Damon bättre, men jag håller fast vid att O11 är sämre än denna.

  SvaraRadera
 3. Bäste herre, ni behagar skämta med mig aprillo... Att den här skulle vara bättre än Oceans 11 finns inte på kartan. En habil heistrulle där alldeles för mycket fokus lades på bilarna men inte så mycket mer. Som du säger känns också Norton håglös vilket var lite av en besvikelse.

  SvaraRadera
 4. Sofia: Haha, vad ska man göra när man inte gillar en film alla andra verkar älska ? Jag säger inte att detta är en toppfilm (2½ stjärnor), men eftersom jag gett O11 hela 2 stjärnor så är matematiken enkel. Möjligt att jag skulle ändra mig om jag såg om O11, men är inte särskilt sugen på det.

  SvaraRadera
 5. Nä, det är ju inte mycket att göra åt. Synd bara att du "missar" en bra film.

  SvaraRadera
 6. Sofia: Jag håller som sagt inte med, men jag vet själv hur det är när jag gillar en film som många andra inte gillar. Det är som det är. Alla kan inte gilla samma filmer helt enkelt.

  SvaraRadera
 7. Jag vill ha en s.k hundkoja men min fru är kallsinnig till förslaget :( Jag sällar mig till O11 gänget men den här filmen är helt ok.

  SvaraRadera
 8. filmitch: Haha, kul med hundkoja. Men kanske inte den mest praktiska bilen. Har du sett originalet ? Där använder de bilarna nästan mer/bättre.

  SvaraRadera
 9. Har inte sett orginalet men den verkar intressant då M.Caine (alltid stabil) är med.

  SvaraRadera
 10. filmitch: Originalet såg jag för länge sen. Vet att jag gillade den då, men den är lite fjantig på sina ställen och inte så seriös. Har en del goda minnen från filmen, men den skulle säkerligen inte hålla vid en omtitt.

  SvaraRadera