torsdag 8 mars 2012

K-PAXTitel: K-PAX
Genre: Drama/Sci-Fi
Land: USA/Tyskland
År: 2001
Regi: Iain Softley
I rollerna: Jeff Bridges, Kevin Spacey, Mary McCormack, Alfre Woodard

Handling: Prot, som mannen kallar sig, påstår sig vara från en annan planet, 1000 ljusår härifrån. Polisen tar honom till New Yorks psykiatriska institution där psykiatern Dr. Mark Powell försöker hjälpa honom. Men han tvivlar snart själv på vem som egentligen har rätt och vem mannen verkligen är.

Omdöme: Har alltid trott att det här var en sci-fi/komedi, en lättsam film och en bagatell man lika gärna kunde missa. Men med tanke på att man har två duktiga skådespelare tillsammans i Jeff Bridges och Kevin Spacey, då känns det genast sevärt. Och när det står klart att detta inte är någon komedi så väcks intresset ytterligare. Inte för att det inte hade varit värt att se om det varit en komedi, men ytterst tveksamt om det varit lika intressant.


Kevin Spacey spelar Prot som efter ett personrån på tågstationen i New York blir omhändertagen av polisen. Han är bara ett vittne, men då han inte har någon ID-handling och säger att han kommer från en annan planet, ja då har polisen inget annat val än att skjutsa honom till den psykiatriska institutionen i New York. Där träffar han Dr. Mark Powell (Jeff Bridges) som har hand om liknande "knäppgökar" dagligen. Så när Prot berättar sin historia är han till en början bara en i mängden.


Dr. Powell och Prot pratar ofta med varandra de kommande veckorna och snart kommer det fram att Prot ska hem till sin planet som heter K-PAX. Dr. Powell förstår snart att datumet Prot pratar om kan ha betydelse för vad som hänt honom. Och man kan precis som Dr. Powell bara följa med på resan och se vart det hela ska leda för inget känns omöjligt. Är Prot bara ännu en person med illusioner eller är han faktiskt en utomjording som kommit till Jorden för att som han säger föra anteckningar till sin rapport ?


En kul idé, och en som man faktiskt lyckats med utan att det känns särskilt otroligt, trots att det givetvis borde vara det. Det är lite kul att fundera i banorna "tänk om" något sådant skulle inträffa. Varför skulle det inte kunna ske på detta vis ? Filmen tar sin tid till att berätta historien. Här finns inga actionscener och pang-pang, men samtidigt är det spännande och mystiskt. Jeff Bridges är som vanligt stabil, och likaså fungerar Kevin Spacey. Men vem är egentligen förvånad ? En notis är att Jeff Bridges också spelat utomjording, i Starman (1984).

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.2

4 kommentarer:

 1. Mnja, måste jag säga... Tycker den här var riktigt platt, historien lyfte liksom aldrig. Varken Jeff eller Kevin imponerade.

  SvaraRadera
 2. Sofia: Du har iofs rätt, historien lyfter aldrig riktigt och varken Jeff eller Kevin gör sina livs prestationer. Men med tanke på vad de har att jobba med tycker jag både historien och skådespelarna funkar. Den är lite småmysig också.

  SvaraRadera
 3. Och jag som tycker den här är så HIMLA charmig. Jättefin liten film :)

  SvaraRadera
 4. Fiffi: Den har något, utan tvekan. Jag hade som sagt förväntat mig en komedi så det blev en liten, positiv överraskning.

  SvaraRadera