tisdag 13 mars 2012

Tisdags Dok: The Kid Stays in the PictureTitel: The Kid Stays in the Picture
Genre: Dokumentär
Land: USA
År: 2002
Regi: Nanette Burstein & Brett Morgen

Handling: Robert Evans karriär i filmbranschen inleddes under 50-talet med ett par filmroller, men ägnade sig senare åt filmproduktion. Bl.a. ansvarade han för produktionen av "Gudfadern". I början av 1980-talet började dock karriären falla i bitar, både privat och som producent.

Omdöme: Namnet Robert Evans lät bekant, mycket bekant. Ändå var det inte ett namn som man direkt förknippade med några av de allra största filmerna, trots att man borde göra det. Det hela tar sin början runt mitten av 50-talet när Evans lite av en slump blir upptäckt vid swimmingpoolen och får chansen som skådespelare i en roll mot James Cagney. Hans skådespelarkarriär blir kortvarig, men inser snart vad det är han vill - producera filmer.


Tack vare ett ganska framgångsrikt företag som säljer kvinnobyxor, har han en del pengar som han kan investera i filmbranschen. Chansen kommer i slutet av 60- och början av 70-talet när Paramount tar in honom. Han tar bolaget från att vara #9 till att bli #1 på kort tid, bl.a. efter succéerna Rosemary's Baby (1968) och Love Story (1970). Hans privatliv är också framgångsrikt då han vid den här tiden gifter sig med Ali MacGraw, stjärna i Love Story. De kommande filmerna han producerar är bl.a. klassikerna The Godfather (1972), Chinatown (1974), The Godfather: Part II (1974) samt Marathon Man (1976).


Det är en intressant historia som berättas och det är väldigt kul att se foton och klipp bakom kulisserna. Stjärnor som Jack Nicholson, Dustin Hoffman och Mia Farrow samt stjärnregissörer som Roman Polanski och Francis Ford Coppola syns. Bråk uppstår med Coppola, evig vänskap skapas med Nicholson. Här finns en hel del att gräva ner sig i och toppen är uppenbar - 70-talet.


Eftersom det hela bygger på Robert Evans självbiografi blir det i längden lite enformigt. Man hade gärna velat ha lite intervjuer och andra röster och åsikter än Evans egna. Det funkar bra under första timmen, men när allt inte längre är en dans på rosor, ja då hade man behövt ta nya tag. För de som älskar film och inte minst 70-talet så är det på det stora hela klart sevärt. Robert Evans lär inte ha varit en särskilt lätt person att ha att göra med, vare sig det var skådespelare, regissörer, kvinnor eller män för den delen.

Betyg:
IMDb: 7.4

4 kommentarer:

 1. Just det, den här har jag ju faktiskt sett. Kanske mer intressant än bra men som jag har sagt i andra sammanhang: det är svårt att misslyckas med biografier.

  SvaraRadera
 2. Sofia: Helt rätt, mer intressant än bra är väl sagt. Den är också lite för enkelspårig, men det är trots allt en bra historia.

  SvaraRadera
 3. Såg filmen för ett par år sedan och håller med: mer intressant än bra.

  SvaraRadera
 4. filmitch: Japp, vi är överens verkar det som. Gillar man film och speciellt de runt 70-talet som man pratar om här så blir det dock lite extra intressant.

  SvaraRadera