fredag 16 mars 2012

Lonely Are the BraveTitel: Lonely Are the Brave / Viddernas man
Genre: Drama/Västern
Land: USA
År: 1962
Regi: David Miller
I rollerna: Kirk Douglas, Walter Matthau, Gena Rowlands, George Kennedy

Handling: En cowboy i ett modernt samhälle har kommit för att försöka frita en gammal vän som sitter fängslad. För att ha en chans att uppnå detta ser han till att själv blir fängslad.

Omdöme: Det är alltid lite extra kul med filmer man länge haft ögonen och förhoppningar på. Ofta blir man lite besviken, men då och då bjuds man på exakt vad man hoppades på. Här är ett sådant fall, bara det att filmen inte alls visade sig vara som jag trott på förhand. Hade t.ex. inte förväntat mig att filmen skulle utspela sig i nutid, i ett modernt samhälle.


Det hela handlar om Jack (Kirk Douglas), en cowboy som tillsammans med sin häst, och vän, Whisky tagit sig till en liten stad. Orsaken är att han fått reda på att en gammal vän fängslats. Jack tar det mesta i livet med en klackspark och ser inga problem med att ta sig in till sin fängslade vän och sedan frita honom. Han lever helt enkelt som man gjorde under gamla västerntider. Han lever i nuet, utan en tanke på vad konsekvenserna blir vid en fritagning.


Kirk Douglas spelar inte bara huvudrollen, han köpte själv rättigheterna till boken efter att ha läst den. Han gav sedan projektet till sin vän Dalton Trumbo som skrev manuset till filmen. Ett manus Douglas tyckte var det bästa han läst. Och filmen lär också vara hans favorit av sina filmer. Likaså tycker Michael Douglas att det är hans fars bästa film. Det säger egentligen en hel del då Kirk Douglas var med i många bra filmer under sin karriär.


Vad är det då som är så bra? Det är faktiskt en hel del. Att det inte är en ordinär västern som man förväntar sig är bara början. Att filmen och framförallt huvudkaraktären Jack känns opåverkad av allt under större delar av filmen gör också sitt. Man blir som tittare lite lurad i att tro att det kommer vara en lite lättsammare film där hjälten kommer undan med allt. Men filmens ton ändras under andra halvan till att bli något mycket allvarligare, något som Jack också känner av.


Det är utan tvekan så att detta är en föregångare till två kända och mycket bra filmer. Den ena är First Blood (1982) där speciellt jakten under andra halvan känns väldigt lik. Den andra är The Fugitive (1993) då jakten på Jack leds av sheriffen Morey Johnson (Walter Matthau) på ett liknande sätt som Tommy Lee Jones gjorde i nämnda film. Även om det är under andra halvan filmen blir tätare så är den bra rakt igenom. Humorn fungerar bra under första halvan och en bit in i andra.


Att Kirk Douglas fungerar bra i huvudrollen är nästan en självklarhet. Detta var ett projekt som stod honom nära och rollen passar honom utmärkt. Gillar speciellt hans konversationer med hästen Whisky som visar prov på hjärta. Samtidigt är Walter Matthau som man är van vid att se honom, och det är bra på ett enkelt sätt. Han bara är karaktären utan att behöva ändra på så mycket. Sen är det även kul att se George Kennedy i en biroll som måste varit en inspiration till karaktären Galt i nämnda First Blood. Han är elak och ute efter hämnd på Jack.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar