onsdag 14 mars 2012

Mientras duermes / Sleep TightTitel: Mientras duermes / Sleep Tight
Genre: Thriller
Land: Spanien
År: 2011
Regi: Jaume Balagueró
I rollerna: Luis Tosar, Marta Etura, Alberto San Juan, Petra Martínez

Handling: César jobbar som portvakt i en byggnad i Barcelona. Han gör sitt jobb utan att någon lägger någon större notis vid honom, men själv betraktar han invånarna i byggnaden ingående. Han vet alla detaljer om deras liv, framförallt en av dem...

Omdöme: César (Luis Tosar) är portvakt och fastighetsskötare i ett hyreshus. Har hyresgästerna något problem kommer de till honom och allt som oftast fixar han problemet. Men i själva verket är han en man som inte kan vara lycklig, och gillar inte när andra är lyckliga. Därför har han en agenda, ett offer i byggnaden. Offret heter Clara (Marta Etura) och är en lycklig, ung kvinna som alltid har ett leende på läpparna och är trevlig mot allt och alla, inte minst César. Skulle hon bara veta vad han har för sig skulle hennes värsta mardröm besannas.


Utan att avslöja för mycket är César fast besluten om att göra Clara olycklig för att själv bli någorlunda lycklig. Han är en sjuk man, men en kalkylerad sådan som gör honom desto mer otäck. Något jag inte visste förrän efter att ha sett filmen var att jag hade sett och gillat en av regissörens tidigare filmer, nämligen [Rec] (2007). Och även den utspelar sig i ett hyreshus likt detta. Men där var det mer skräck än det är här, även om det fanns en del sådana element här också. En annan film som detta påminde lite om är El habitante incierto (2006), även det en bra spansk thriller.


Det tar inte alls lång tid för filmen att fånga ens intresse. Man vill veta vad det är César har planerat och vad det är han gör, vem han är. Man får inte veta så mycket om honom som person, mer än att han är olycklig. Luis Tosar spelar honom och gör det bra. Han behöver inte visa det med en massa extrema rörelser eller ansiktsuttryck, det känns på hela hans kroppsspråk hur han känner sig. Här finns även en allt mer stigande temperatur då han trappar upp sin djävulska plan. Definitivt en trevlig liten film som visar att spansk film bjuder på några av de bättre filmerna i genren.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.0

6 kommentarer:

 1. Låter intressant och, som du säger, Rec var ju en positiv överraskning. Tack för tipset. Viva Espana!

  SvaraRadera
 2. Sofia: Ja, man ska inte förvänta sig samma sak som i Rec, men absolut sevärt och intressant.

  SvaraRadera
 3. Nej, det tyckte jag var tydligt i din text att du bara tog upp den som ett tidigare verk, inte jämförde filmerna i övrigt.

  SvaraRadera
 4. Sofia: Bra, bra. En intressant regissör har han visat sig vara hur som helst.

  SvaraRadera
 5. Den här ligger ganska högt på min att se lista. de senaste spanska skräckisarna jag sett har varit lite halv o helkassa. Hoppet har tänts på nytt :)

  SvaraRadera
 6. filmitch: Kul att du ser fram emot denna. Men, personligen tycker jag inte detta är så mycket skräck. Man ska alltså inte förvänta sig en nagelbitare eller en massa hoppscener. Men visst får man lite sånt också. Definitivt sevärd film.

  SvaraRadera