torsdag 22 mars 2012

Monsieur LazharTitel: Monsieur Lazhar
Genre: Drama
Land: Kanada
År: 2011
Regi: Philippe Falardeau
I rollerna: Mohamed Fellag, Sophie Nélisse, Émilien Néron, Brigitte Poupart

Handling: Monsieur Lazhar, en algerisk invandrare i Kanada, erbjuder sina tjänster som vikarie på den skola där en lärare just tagit livet av sig. Hans relation till barnen är god, hans metoder okonventionella och en liten romans spirar för den sympatiske men ensamme herr Lazhar. Allt är dock inte frid och fröjd i hans liv och på skolan.

Omdöme: Skola, snö, Montreal - självklart går tankarna inledningsvis genast till den utmärkta Polytechnique (2009). Men likheterna slutar där. Detta är en historia berättad med värme och en del humor. Men inte mer än att situationerna filmen igenom känns väldigt verkliga och naturliga. Hur reagerar barnen, föräldrarna, lärarna och den nya läraren Lazhar när en lärare begått självmord på skolan, i klassrummet dessutom.


Vad som skildras väldigt bra i filmen är inte bara skolmiljön, relationen mellan lärare och elev, utan även Lazhars egna privatliv och historia. Lazhar (Mohamed Fellag) är en enkel man. Han har sina rutiner och sitt sätt att lära ut till barnen. Till en början är det inte lätt, speciellt med tanke på att eleverna i klassen tyckte om sin lärarinna. Lazhar försöker därför låta barnen prata ut om sina känslor, något som rektorn och föräldrarna inte direkt stödjer.


Något som är av yttersta vikt i en film som handlar om barn (här i 11-12 års åldern) är givetvis barnskådespelarna. Och de är tveklöst bra. Två av dem får större utrymme och det är flickan Claire (Sophie Nélisse) samt pojken Simon (Émilien Néron). De två är kompisar, men är trots allt ganska olika varandra då Claire är mer hjälpsam och förstående inför den nye läraren medan Simon påpekar brister och förstör mer. Det ligger något bakom och detta kommer fram mer och mer.


Det finns många småsaker man lyckats väldigt bra med. Det känns som varje scen har en mening, det finns inget som känns onödigt för att bara fylla ut. Trots det handlar det hela främst om Bachir Lazhar, detta är hans historia. Här har man ingen plötslig vändning eller starka känslor, utan det byggs på med lite åt gången som målar upp hela situationen. Likaså har man sparsamt använt musiken som kanske kunde använts ännu mer, speciellt några av de fina melodierna. Filmen var för övrigt Oscarsnominerad för bästa utländska film.


4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.8

2 kommentarer:

  1. Har bara skummat igenom din recension för det här är en film jag verkligen ser fram emot att se. Såg dock betyget och det bådar ju gott :)

    SvaraRadera
  2. Fiffi: Det är kanske inte en film som sveper mattan under en, det är inte sådan typ av film. Men jag är ganska säker på att du och andra kommer uppskatta den.

    SvaraRadera