lördag 31 mars 2012

The Pope of Greenwich VillageTitel: The Pope of Greenwich Village / Den stora stöten
Genre: Kriminalare/Komedi/Drama
Land: USA
År: 1984
Regi: Stuart Rosenberg
I rollerna: Mickey Rourke, Eric Roberts, Daryl Hannah, Geraldine Page, Tony Musante, M. Emmet Walsh, Burt Young

Handling: Efter att Charlie och hans kusin Paulie förlorat jobben på en restaurang, bestämmer de sig för att stjäla 150.000 dollar. Problemet är bara att när de fixat pengarna visar det sig att de tillhör den lokala maffian...

Omdöme: Jag har aldrig varit särskilt förtjust i Eric Roberts. Det är inte för inte som han kallas Eric "Straight to video" Roberts. Den enda prestationen jag sett honom göra som han ska ha respekt för är i Runaway Train (1985). Det vill säga innan denna film var sedd. Han gör nämligen en helgjuten prestation som den inte så smarte Paulie som först får sin kusin Charlie (Mickey Rourke) och sig själv sparkad från ett restaurang-jobb, för att sen dra in Charlie i en stöt tillsammans med en gammal kassaskåpstjuv.


Paulie känns lite som en blandning mellan skådespelaren Matthew McConaughey och karaktären "Forrest Gump". Han får en att skratta och Eric Roberts visar att han faktiskt var en skådespelare att räkna med en gång i tiden. Han överskuggar t.o.m. Mickey Rourke, som även han är duktig som Charlie. Charlie är en mer normal kille som är ihop med den vackra Diane (Daryl Hannah) som han planerar att öppna en egen restaurang med. Diane å sin sida är en ambitiös dansös som vill starta familj med Charlie, och det nu.


Det är ganska mycket på gång i filmen som kanske hade tjänat på att fokusera lite mer. Men att man lyckas bra med att utveckla de olika karaktärerna är ett faktum. Ett bra exempel är Geraldine Page som spelar mamman till en polis. Hon är endast med i två scener, men gör det strålande. Så strålande att hon fick en Oscarsnominering. En Oscarsnominering som även Eric Roberts kanske kunde ha fått. Filmen är både ganska rolig och oviss in i det sista. Den är inte särskilt minnesvärd, men prestationerna är det.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.5

2 kommentarer:

  1. Den här har jag missat två skådisar jag gillar: Roberts är en bra skådis men som hamnat i c-filmsträsket. Han är milsvida bättre skådis än sin syster. MR har jag alltid gillat. Ska ses - tackar :)

    SvaraRadera
  2. filmitch: Ja, om du gillar Roberts och Rourke så lär du inte bli besviken iaf :D

    SvaraRadera