torsdag 1 mars 2012

RadTitel: Rad / BMX Hellriders
Genre: Drama/Sport/Romantik
Land: USA
År: 1986
Regi: Hal Needham
I rollerna: Bill Allen, Lori Loughlin, Talia Shire, Ray Walston

Handling: Cru Jones har en stor dröm; att få vara med i den största BMX-tävlingen Helltrack. Men han måste vara beredd på att han kommer få möta de bästa åkarna i världen. Medan han förbereder sig för tävlingen träffar han en flicka.

Omdöme: En lite mindre känd 80-tals ungdomsfilm, men omtyckt trots det. När förtexterna drar igång är man fast - i 80-talet. Det är så mycket 80-tal man kan få, inte minst musiken som bjuder på en hel del nostalgi. När röken lagt sig får vi följa Cru (Bill Allen) som tillsammans med sina vänner älskar att åka på sina BMX-cyklar och göra diverse konster, hopp och liknande. När det så är dags att hålla den största BMX-tävlingen i deras hemstad anländer stjärnorna, bl.a. mästaren Bart Taylor och den främsta kvinnliga åkaren Christian (Lori Loughlin).


De typiska ingredienserna finns här för den här typen av film. Pojke är underdog, pojke får chans att visa vad han kan, pojke träffar flicka, de faller för varandra och pojke får chansen att försöka slå favoriten. Där emellan har man en del trevliga scener, bl.a. en skön discoscen och inte minst BMX-stunts som är bra på alla sätt och vis. Det roligaste är under tävlingarna då Clu måste ta sig i mål bland de tre bästa. Han är den enda som fuskar (tar en väg utanför banan) och kommer undan med det gång på gång. Lite konstigt, men reglerna tillåter det uppenbarligen.


Filmen lever mycket på 80-tals känslan som finns där från början till slut. Det är också en av de stora anledningarna till varför man väljer att se filmer som dessa. Så man får exakt vad man är ute efter, även om filmen i sig kunde varit lite bättre. Lori Loughlin var ofta med i dessa 80-tals filmer och passar bra gör hon. Däremot är Bill Allen helt okänd och trist. Men kanske var han en duktig BMX-åkare. Lite kul att Talia Shire (syster till Francis Ford Coppola), som spelar Crus mamma, varit med och producerat filmen med sitt filmbolag.


2 - Skådespelare
2 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.5

2 kommentarer:

  1. Ahhh, BMX... They don't make 'em like this any more. Den här låter ju hur skön som helst, tack för tipset! Och man ser ju att Lori ska vara åkare (cyklist?) på hennes glittriga tröja :)

    SvaraRadera
  2. Sofia: Haha, ja det är verkligen en nostalgitripp. Lori visar faktiskt upp en del BMX-konster på dansgolvet i de där glittriga kläderna ;)

    SvaraRadera