torsdag 15 mars 2012

Seven Men from NowTitel: Seven Men from Now / Sju mäns död
Genre: Västern
Land: USA
År: 1956
Regi: Budd Boetticher
I rollerna: Randolph Scott, Lee Marvin, Gail Russell, Walter Reed

Handling: Den f.d. sheriffen Ben Stride jagar de sju män som dödade hans fru vid ett rån. På vägen möter och hjälper han ett nybyggarpar på väg västerut. Snart utökas gruppen med Bill Masters, en man Stride skickat i fängelse, och dennes kompanjon.

Omdöme: Den amerikanska västernfilmen och den (oftast) italienska spaghettivästern skiljer sig åt en del. Oftast brukar spaghettivästern vara mer underhållande medan den amerikanska har en tendens att bli lite utdragen och tråkig. Men givetvis är detta inte alltid fallet. I det här fallet hamnar man någonstans mellan dessa två. Filmen är på endast 78 minuter vilket gör att man slipper det mesta som är onödigt och låter allt flyta på istället.


Randolph Scott spelar Ben Stride, en äldre f.d. sheriff som känner skuld efter att hans fru blivit dödad vid ett rån. Fast besluten att hitta de sju män som var inblandade i rånet träffar han på ett par som behöver hans hjälp. De får även sällskap av två revolvermän som Stride känner till från sin tid som sheriff. En av männen är Masters (Lee Marvin) som vet vilka de skyldiga är och som gärna vill komma över guldet som stals.


Man har hittat bra inspelningsplatser som man fångat fint där bergslandskapet hela tiden finns till hands. Utvecklingen är också intressant där detaljerna växer fram och alla döljer något. Spänningen stiger givetvis och upplösningen är inte alls pjåkig. Det saknas dock något utöver det vanliga för att göra filmen riktigt minnesvärd. Kanske är det en riktigt bra skurk, eller varför inte en mer färgstark hjälte.


Huvudrollen som Randolph Scott har skulle egentligen ha spelats av John Wayne. Men då han var upptagen stod hans filmbolag endast för produktionen av filmen. Wayne bad själv Scott spela huvudrollen och det skulle visa sig bli en nystart för Scott. Det skulle också bli den första av sju samarbeten mellan Scott och filmens regissör Budd Boetticher, samtliga västernfilmer. Scott och Lee Marvin är stabila, men hade gärna fått ha lite mer att jobba med.

3 - Skådespelare
4 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar